Joseph Barbera, creatorul personajelor Tom si Jerry, familia Flintstone sau Scooby Doo, a murit luni, la virsta de 95 de ani.

300 de desene, 1.500 de ore de emisie, 60 de ani de activitate. O stea pe bule-vardul Walk of Fame. Sapte Oscaruri si opt premii Emmy pentru „Tom si Jerry". Aparut in 1969, „Scooby Doo" este cel mai longeviv desen animat din istoria televiziunii. „Familia Flintstone", „Strumfii" si „Ursul Yogi" sint alte citeva nume din portofoliul cuplului de creatori de desene animate Hanna-Barbera, adica Joseph Barbera si William Hanna. Hanna a murit acum cinci ani, la virsta de 90 de ani, iar luni l-a urmat si colegul sau, Joseph Barbera.

Colaborarea dintre soarece si pisica

„De la epoca de piatra la era calatoriilor in spatiu, personajele pe care le-a creat impreuna cu partenerul sau, William Hanna, nu sint numai super-vedete animate, dar si o parte foarte indragita din cultura populara americana", a declarat Barry Meyer, presedintele studiourilor Warner Bros.

In 1937, cei doi desenatori deveneau colaboratorii studiourilor Metro-Goldwyn-Mayer: Barbera concepea gagurile din episoadele animate, iar Hanna era regizor si producator. In 1940, au lansat primul lor film de animatie, despre relatia dintre soarece si pisica, numite, initial, Jinx si Jasper. In urma succesului, atit la public, cit si din partea criticilor, cele doua personaje au devenit eroii seriei „Tom si Jerry", la care Hanna si Barbera au colaborat 17 ani.

Crescuti si in Praga

Cele 161 de episoade din „Tom si Jerry" nu au fost realizate insa numai de cei doi creatori. In 1960, MGM a lasat productia serialului pe seama companiei Rembrandt din Cehia (Cehoslovacia la acea vreme), intre 1963 si 1967 joaca de-a soarecele si pisica a fost continuata in SUA, de Chuck Jones’ Sib-Tower 12 Productions, iar in perioada 1980 - 1982 de Filmation Studios.

„Tom si Jerry" s-au intors in grija parintilor lor adevarati intre anii 1975-1977 si 1990-1993, si doar seriile originale realizate de ei pentru MGM au cistigat sapte premii Oscar. Calatoriile celor doua personaje din studio in studio nu au ramas fara urmari: Tom a trecut treptat de la postura patrupeda la cea bipeda, a slabit mult in perioada lui Chuck Jones, iar lui Jerry i s-au marit ochii si urechile.

Premiera la ora de virf

In 1960, cei doi au lansat „Familia Flintstone". Serialul din epoca de piatra a fost primul desen animat difuzat in prime-time in Statele Unite si s-a clasat constant in primele 20 de show-uri ca audienta. Au urmat, la doi ani distanta, eroii viitorului spatial, „The Jetsons". Ultimul succes l-a constituit insa seria „horror" a celor patru elevi care dezlegau mistere in compania unui ciine trasnit. „Scooby-Doo" este, inca, la 40 de ani de la aparitie, in topul celor mai urmarite desene, atit in lume, cit si in Romania.

Veterani in serii noi

In 1966, Hanna-Barbera au atins virful audientei: peste 320 de milioane de copii si adulti urmareau aventurile personajelor create de ei. In acelasi an, cei doi si-au vindut studioul companiei Taft Productions pentru 25 de milioane de dolari. Ei si-au pastrat insa un rol activ in realizarea animatiilor, iar in 2001, dupa moartea lui Hanna, Barbera a continuat sa lucreze ca producator executiv pentru Warner Brothers, la noile serii „Scooby-Doo" si „Tom si Jerry".