Festival de Muzica Veche la Bucuresti
Incepand de astazi si pana pe 10 decembrie se desfasoara la Bucuresti prima editie a Festivalului de Muzica Veche care reuneste, in cele patru zile de desfasurare, nume dintre cele mai importante ale genului, din Europa si din tara. Organizatorii Festivalului isi propun readucerea muzicii vechi in atentia publicului si apropierea de circuitul festivalelor de gen din Europa. Concertele vor avea loc la Biserica Lutherana, Palatul Patriarhiei, Biserica Italiana, Palatul Sutu, Athenee Palace Hilton. Festivalul de Muzica Veche debuteaza prin concertele extraordinare sustinute de prestigiosul protopsalt Lykourgos Anghelopoulos, concert de muzica bizantina si celebra Marry Collins, performance de dans baroc. Dintre participantii care si-au confirmat prezenta mai amintim Trio 1790, cu un concert de muzica baroca, si Schola Gregoriana Monostorinensis cu un concert de muzica gregoriana. Festivalul se deschide astazi, la Sala Auditorium a MNAR, cu un performance de dans baroc sustinut de Marry Collins si formatia de muzica baroca "Collegio Stravagante". (M.A.)
Pictura si/sau reverie
"Trebuie sa observ de la inceput ca ceva din parfumul subtil al unui Pallady mi se pare plutind in cateva opere... Cele mai multe au insa o vigoare, un relief, o exactitate admirabile", spunea G. Oprescu referitor la creatiile Mariei Pillat-Brates (1892 - 1975). Artista s-a afirmat in perioada interbelica, numele sau fiind legat de arta acuarelei, a desenului si a ilustratiei de carte. Premiul obtinut la debut - 1914 -, la Salonul Tinerimii artistice, unde a expus la indemnul lui Jean Steriadi, avea sa fie confirmat de intreaga sa opera. Dupa caderea Cortinei de Fier, artistei i-a fost interzis sa mai participe la expozitii. Refuzul oricarui compromis cu proletcultismul si realismul socialist, precum si apartenenta la marile familii Bratianu, Pillat si Procopie-Dumitrescu au facut ca destinul sa-i fie marcat de ani de detentie si domiciliu fortat. Un album dedicat artistei, realizat de catre scriitoarele Monica Pillat si Doina Uricariu si intitulat "Pictura si reverie/Painting and Reverie" (Editura Universalia), va fi lansat azi, la orele 13.00, la sediul Institutului Cultural Roman din Bucuresti. Vor prezenta Tudor Octavian, Horia-Roman Patapievici, Monica Pillat, Geo Serban si Doina Uricariu. Aparitia albumului precede marea retrospectiva a artistei, care va avea loc la Palatul Cotroceni in 2007. (L.D.)
Festivalul bucuriilor
Incepand de pe 6 decembrie si pana pe 10 decembrie, Teatrul Tandarica din Bucuresti va fi gazda unor spectacole de colectie pe care vor fi reprezentate in cadrul Festivalului "Bucurii pentru copii". Pe langa teatrele de animatie din Craiova, Targu Mures, Cluj-Napoca, Sibiu, Galati si din Capitala, vor participa si trupe din Spania, Portugalia, Italia si Ungaria. In afara spectacolelor din concurs, programul festivalului mai cuprinde doua spectacole invitate: "Faust" (pus la Tandarica) (foto) si Sisif (o productie U.N.A.T.C., Sectia Papusi-Marionete). De asemenea, va fi decernat Premiul de Excelenta in Arta Animatiei Romanesti, vor avea loc lansari de carte, un colocviu pe tema teatrului de animatie, vernisajul unei expozitii de papusi si scenografie, o demonstratie si un atelier de origami teatru, realizate de Asociatia Culturala pentru Teatru si Origami in Romania. (L.D.)