La sfarsitul saptamanii trecute, Sorin Rosca Stanescu, Directorul Grupului de Presa ZIUA, impreuna cu Dan Ghitescu, director pentru relatii externe al Grupului Realitatea Media, au fost primiti de Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei Europene, res
La sfarsitul saptamanii trecute, Sorin Rosca Stanescu, Directorul Grupului de Presa ZIUA, impreuna cu Dan Ghitescu, director pentru relatii externe al Grupului Realitatea Media, au fost primiti de Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil pentru probleme administrative, audit si antifrauda.
Inalta oficialitate UE indeplineste, de fapt, la Bruxelles atributiile unui viceprim-ministru. Discutiile s-au purtat pe marginea unei initiative considerate revolutionare in activitatea Comisiei, care ii apartine lui Siim Kallas (foto) si care vizeaza ansamblul de reguli de natura a garanta transparenta in utilizarea fondurilor europene. De altfel, in acest moment, ca urmare a eforturilor lui Kallas, nu mai putin de douasprezece state europene, intre care Franta si Germania, au oficializat transparenta pe calea unor acte normative. In 2008, toate statele membre UE vor fi obligate sa adopte acest set de legi. De ce nu s-ar grabi, in acest sens, Romania? Iata intrebarea care il preocupa pe Kallas. De asemenea, s-a discutat insistent pe marginea unei alte valori legate de transparenta, si anume integritatea. Care, in esenta, inseamna ca trebuie cunoscute si facute publice toate relatiile unui demnitar care ar putea influenta, intr-un fel sau altul, o decizie politica cu efecte economice. Atat ZIUA, cat si Realitatea TV vor insista, prin demersuri in plan publicistic, pentru adoptarea de catre autoritatile de la Bucuresti a regulilor transparentei si integritatii.
Siim Kallas, vice-presedinte Comisia Europeana, responsabil pentru probleme administrative, audit si anti-frauda. Este, neoficial, primvice-presedinte al Comisiei Europene, deoarece postul sau acopera cea mai dificila si sensibila zona de lucru a Comisiei. Initiativa sa asupra transparentei a fost considerata drept revolutionara in activitatea Comisiei. Kallas s-a nascut la 2 octombrie 1948; Tallinn, Estonia, este casatorit si are doi copii.
Siim Kallas a fost un participant activ la restaurarea statului estonian si a fost prim ministru, ministru de Finante, ministru de Externe si presedinte al Bancii Centrale din Estonia. A fost ales de trei ori in Parlamentul din Estonia. De asemenea, a fost presedinte al Partidului Estonian pentru Reforma, de la crearea partidului, in 1994, pana in noiembrie 2004, dupa care a devenit presedinte de onoare al partidului. In mai 2004, domnul Kallas a fost desemnat membru al Comisiei Europene, lucrand in domeniul economic si in cel financiar. Din noiembrie 2004, domnul Kallas este vicepresedinte al Comisiei Europene si se ocupa de Administratie, Audit si Anti-frauda. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.