Conducerea PC, reunita ieri inaintea Sesiunii Extraordinare a Consiliului National al partidului, a decretat retragerea imediata a reprezentantilor formatiunii din Guvern si trecerea in Opozitie. Toti reprezentantii partidului din Executiv si-au si p
Conducerea PC, reunita ieri inaintea Sesiunii Extraordinare a Consiliului National al partidului, a decretat retragerea imediata a reprezentantilor formatiunii din Guvern si trecerea in Opozitie. Toti reprezentantii partidului din Executiv si-au si prezentat ieri demisia, cu exceptia lui Chirovici. Rezolutia privind plecarea inopinata de la Putere a fost votata cu unanimitate de voturi de membrii Biroului Politic. Hotararea conservatorilor genereaza o situatie de criza in plan politic, schimbarea raporturilor Putere-Opozitie, ducand la existenta unui Guvern minoritar.
Cauza rupturii
Neoficial, decizia parasirii Coalitiei, inainte de termenul fixat, a fost dictata de dorinta de razbunare a conservatorilor, de a dejuca planurile politice "care ar fi izbucnit in perioada urmatoare". La urechile liderilor PC a ajuns informatia conform careia PD ar urma sa decida iesirea de la guvernare chiar pe 9 decembrie, cand are loc reuniunea Colegiului Director, si de a-l lasa fara sprijin pe primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. Urmatoarea miscare a democratilor, conform surselor conservatoare, ar fi fost formarea unui Guvern alaturi de PSD si de platformistii lui Stolojan. Aceleasi voci din PC sustin ca, in cazul in care acest plan ar fi dat gres, democratii nu s-ar fi lasat si ar fi mers pana la a crea contextul organizarii de alegeri anticipate. Toate acestea cu stirea si cu voia lui Traian Basescu. "Am vrut sa le dam peste cap planurile celorlalti, sa le stricam strategiile si sa scapam de luptele astea mizere dintre actorii politici. Ne-a ajuns cutitul la os! Cazul ministrului Codrut Seres si speculatiile pe marginea acestuia n-au facut decat sa umple paharul nemultumirilor", ne-a declarat unul dintre liderii PC. De altfel, in declaratiile presedintelui Dan Voiculescu s-au regasit reprosuri si critici severe la adresa presedintelui Basescu, a liderilor PD, dar si a lui Theodor Stolojan. Liderul PC a insistat ca Basescu este "un mare ipocrit si mincinos", iar PD "un partid umflat de seful statului si care se va desumfla odata cu el". Oricum, reprezentantii Biroului Politic, care au aprobat in unanimitate plecarea de la Putere, au invocat cu totii "grava criza politica generata de presedintele Traian Basescu, PD si Theodor Stolojan". Pentru plecarea intempestiva a PC de la guvernare s-au creionat si alte scenarii: Voiculescu ar fi dat mana cu Basescu pentru a-l decapita pe Tariceanu, alte surse sustinand ideea ca PC ar urma sa se topeasca in PNL.
Voiculescu e satisfacut
Situatia creata ar putea duce chiar la organizarea de alegeri anticipate, in cazul in care sunt indeplinite conditiile necesare. "Am hotarat un lucru pe care nu-l credea nimeni - politicieni, opinia publica, reprezentantii presei. Cine ar fi crezut ca un partid renunta la borcanul cu miere chiar inainte de Revelionul integrarii?", si-a inceput discursul Voiculescu, intervenind mandru de la tribuna, dupa ce cantase frenetic imnul partidului. "Il lasam pe Traian Basescu cu solutia imorala in brate, sa se descurce cu ea cum o sti mai bine", a comentat Voiculescu, cu un aer satisfacut. De altfel, interventia sa in fata conducerii partidului si a reprezentantilor Consiliului National, a fost conceputa ca un nou atac la adresa presedintelui Basescu, "un mare ipocrit si mincinos", si a PD, "un partid umflat de seful statului si care se va desumfla o data cu el".
Conditionarea votarii Bugetului
Pe de alta parte, conservatorii au anuntat ca vor vota Bugetul pe 2007, cu conditia ca initiativele legislative ale conservatorilor sa fie sustinute de PNL si PD. Mai mult, PC vrea ca democratii si liberalii sa semneze saptamana viitoare un angajament prin care sa-si afirme sprijinul pentru proiectele partidului privind reducerea TVA la alimentele de baza de la 19% la 9%, si cea privind neimpozitarea profitului reinvestit.
"Vom vota bugetul de stat in Parlament, pentru ca o tara nu poate trai fara buget, asa cum o familie nu poate trai fara buget. Asteptam pana saptamana viitoare un angajament din partea PNL si PD, pentru sustinerea initiativelor noastre", a aratat Voiculescu.
Reactii politice
"Apa la moara" pentru anticipate
Liberalii au apreciat ca gestul PC poate crea instabilitate politica. Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat, potrivit Mediafax, ca decizia PC nu numai ca poate crea instabilitate, dar "ar putea da apa la moara PD, care doreste alegeri anticipate".
"PNL priveste cu preocupare retragerea conservatorilor de la guvernare, intr-un moment in care Romania are maxima nevoie de stabilitate politica", a declarat Vosganian. Democratii s-au aratat insa rezervati. Presedintele PD, Emil Boc, a precizat, potrivit aceleiasi surse, ca "implicatiile politice ale iesirii PC de la guvernare vor fi discutate luni in Biroul Permanent National". Boc a acuzat Partidul Conservator ca s-a retras de la guvernare din cauza problemelor existente la nivelul Ministerului Economiei si Comertului in dosarul energiei.
Decizia PC este "iresponsabila" si "disperata" in opinia presedintelui UDMR Marko Bela. "PC ar fi trebuit sa astepte pana in ianuarie 2007, pentru ca, cu totii, aveam responsabilitatea sa asiguram stabilitatea politica", a opinat Marko Bela, care a aratat ca decizia PC creste posibilitatea alegerilor anticipate.
"Iesirea PC de la guvernare reprezinta singura sansa a partidului lui Dan Voiculescu de a spera sa se salveze", a reactionat si liderul PRM Corneliu Vadim Tudor.
Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a comentat ca gestul PC face ca Romania sa aiba un guvern minoritar, fara sustinere parlamentara.
Anticipatele batute in cuie
Alegerile anticipate reprezinta solutia salvatoare pentru actuala situatie politica. Aceasta este, potrivit unor surse parlamentare, concluzia la care au ajuns presedintele Traian Basescu si liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, in urma intrevederii de o ora pe care au avut-o ieri.
Atat presedintele, cat si premierul au convocat apoi, separat, intalniri in cerc restrans cu liderii PD, respectiv PNL, pentru a le comunica rezultatul intalnirii lor si pentru a stabili strategia politica pe care o vor adopta pentru perioada urmatoare, in conditiile retragerii PC de la guvernare. Premierul Tariceanu i-a convocat aseara tarziu la sediul central al PNL pe liderul senatorilor Aliantei, Puiu Hasotti, si pe deputatii Dan Motreanu si George Scutaru. Potrivit unor surse, Tariceanu le-ar fi povestit celor trei ca Basescu i-a batut ieri obrazul de mai multe ori ca nu a vrut sa recurga la alegeri anticipate, atunci cand a existat contextul favorabil. Mai mult, aceleasi surse au aratat ca premierul si seful statului au stabilit sa "ii pacaleasca" pe conservatori, promitandu-le sa le mentina posturile in administratia locala, in schimbul sustinerii proiectelor Guvernului. Si presedintele Traian Basescu s-a intalnit, ieri seara, cu liderii PD, la ora inchiderii editiei reuniunea fiind in desfasurare. Surse oficiale au precizat, pentru Mediafax, ca intalnirea s-a desfasurat la unul dintre sediile democratilor. Acestia au fost reprezentati la intrunire de catre presedintele Emil Boc, presedintele executiv Adriean Videanu si de secretarul general Vasile Blaga.
"Felix" vrea la Putere, dar nu la guvernare
Liderul PC sustine ca Traian Basescu este artizanul disparitiei PNL si al crearii unui nou partid liberal.
"El este artizanul crizei politice, impreuna cu Theodor Stolojan. Respingem categoric ideea ca PC a creat criza politica. Atragem atentia asupra pericolului care paste poporul roman si Romania, cu un presedinte care se crede lider european, regional si mondial si care i-a mintit pe romani ca vor trai bine. Noi dorim sa fim la Putere, iar nu la guvernare, si va asigur ca vom fi la Putere", a mai spus increzator Voiculescu. "Basescu a stat pe banii statului si doar a dat din gura, ocupandu-se cu lucraturi subterane, care sa-i ajute la imagine", a mai comentat conservatorul. Acesta a trasat si liniile pe care partidul le ve urmari in urmatoarea perioada. "Avem adversar politic PD si politica duplicitara a lui Traian Basescu, avem deschidere catre PNL si PSD, care se va reforma la congresul de saptamana viitoare, suntem rezervati fata de PRM si pastram o distanta respectabila fata de UDMR. Lor ar trebui sa le fie rusine ca i-am primit cu atata dragoste si se comporta cum se comporta", a explicat Voiculescu. El a negat o posibila discutie cu PNL si Actiunea Populara, in vederea unei fuziuni, precizand ca PC nu este interesat sa fuzioneze cu nici un partid.
Chirovici renunta la partid
Presedintele Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Eugen Ovidiu Chirovici, a demisionat ieri din PC, imediat dupa anuntul privind retragerea partidului de la guvernare, preferand sa-si pastreze functia. Chirovici n-a mai stat pe ganduri si a actionat dandu-si demisia, invocand grija sa pentru materializarea proiectelor si angajamentelor asumate in perspectiva integrarii. "Incepand cu 1 ianuarie 2007, avand in vedere angajamentele pe care ni le-am asumat vizavi de aderarea si integrarea in UE, materializarea acestor proiecte si angajamente asumate de administratia guvernamentala a Romaniei trebuie sa constituie prioritatea numarul unu in folosul tuturor cetatenilor romani, indiferent de convingerile lor politice", a aratat Chirovici, intr-un comunicat remis presei ieri. (V.D.)
PC: Seres nu e spion
Liderul PC Dan Voiculescu a tinut sa sublinieze ca fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, nu este implicat in spionaj economic. "Il cunosc foarte bine, de mult timp. Nu avem nici un fel de emotii. Codrut Seres nu poate fi implicat in spionaj economic", a spus increzator conservatorul. "Noi ne vom lupta ca procurorii sa nu mai fie numiti de tovarasa Monica Macovei, fost procuror pe vremea lui Ceausescu, ci de CSM, pentru a-si demonstra independenta", a mai spus Voiculescu. In opinia acestuia, Seres nu poate fi acuzat de tradarea interesului national. "De tradarea interesului national poate fi acuzat Traian Basescu, care ne implica in scandaluri internationale si regionale, care creeaza o situatie ca Federatia Rusa sa devina ostila. Mai degraba asta este tradarea nationala", a mai precizat seful PC. Si prim-vicepresedintele PC, Dan Ioan Popescu, a intervenit subliniind ca Dorinel Mucea este "un foarte bun specialist", care a avut functia de consilier din 2004 si pana in 2006, si a fost apreciat de toate institutiile din domeniu.
Golul lasat de conservatori
Retragerea PC de la guvernare face ca actuala putere politica sa piarda sprijinul a 19 deputati si 11 senatori. PC mai dispune de asemenea de in Guvern de doua posturi de ministru: ministrul comertului, ocupat pana acum de Codrut Seres, si un ministru de stat, Bogdan Pascu. Conservatorii au mai avut si sase secretari de stat, precum si 10 reprezentanti in agentiile guvernamentale. Coalitia ramane la Camera Deputatilor cu 130 de sustinatori, din care 68 liberali, 50 democrati si 22 reprezentanti UDMR. La Senat, mai raman la Putere 51 de membri din cadrul Aliantei D.A. si zece din UDMR, existand si 28 de parlamentari liberali care si-au exprimat sustinerea fata de platforma Stolojan-Stoica. Opozitia ar ingloba 107 deputati si 43 de senatori PSD, 30 de deputati si 18 senatori PRM si 19 deputati si 11 senatori PC. Pe langa acestia mai exista 18 deputati apartinand minoritatilor altele decat cea maghiara si 16 deputati si cinci senatori independenti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.