Incepand de astazi, 1 decembrie, firmele si institutiile nu vor mai repune in circulatie bancnotele si monedele emise anterior denominarii leului, care vor fi depuse la banci si vor fi retrase din circulatie la sfarsitul acestui an, a anuntat, i
Incepand de astazi, 1 decembrie, firmele si institutiile nu vor mai repune in circulatie bancnotele si monedele emise anterior denominarii leului, care vor fi depuse la banci si vor fi retrase din circulatie la sfarsitul acestui an, a anuntat, ieri, Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Vechile bancnote si monede vor mai fi acceptate la plata doar pana la sfarsitul acestui an, dar nu mai pot fi date rest. Nici unitatile institutiilor de credit nu vor mai repune in circulatie vechile insemne monetare, acestea avand obligatia sa le depuna la sucursalele BNR, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, vechile insemne monetare nu vor mai putea fi utilizate ca mijloace legale de plata. Pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului viitor, vechile monede si bancnote vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, la BNR - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, precum si la unitatile institutiilor de credit si Trezoreriei Statului. De la 1 februarie 2007, bancnotele imprimate pe suport de polimer si monedele din vechea emisiune monetara vor putea fi preschimbate, fara taxe si comisioane, pe perioada nelimitata, numai la BNR - sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis, prin prezentarea la ghiseu sau remitere prin posta.
Banca Nationala a inlocuit 90% din numerarul aflat in circulatie cu bancnote si monede din noua emisiune. Dintre bancnotele vechi ramase in circulatie, 61 milioane bucati, cea mai mare pondere, de 30,9%, o au cele de 500.000 lei, urmate de cele de 10.000 lei, cu 28,9%. Reamintim, prin denominarea monedei nationale, la 1 iulie 2005, a fost introdus leul nou (denumit si "leul greu"), cu o valoare de 10.000 de lei vechi.
Bancnota noua de 1 Decembrie
Tot la 1 decembrie banca centrala va pune in circulatie bancnota de 200 de lei. "Nu am pornit cu aceasta bancnota de la inceput (n.r.-o data cu denominarea monedei natioanale) pentru ca erau foarte multe bancnote noi, ceea ce ar fi creat o tensiune suplimentara. Toate celelalte bancnote aveau un echivalent, iar daca introduceam una fara echivalent, putea fi creata confuzie", a declarat, la momentul anuntarii noii bancnote, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Noua bancnota are, pe avers, portretul lui Lucian Blaga, iar pe revers statuia Ganditorului de la Hamangia, un curcubeu, o moara de apa si un gorun. Dimensiunile biletului sunt de 150 x 82 milimetri, iar culoarea predominanta este oranj. "Am ales momentul 1 decembrie pentru ca vechea emisiune se apropie de sfarsit si pentru ca vom sarbatori simultan Ziua Nationala a Romaniei si lansarea in circulatie a primei monede dupa Revolutie, de 10 lei vechi", a mai spus Isarescu.
Creditele cresc mai incet
Soldul creditului neguvernamental a fost de 89,017 miliarde de lei la sfarsitul lunii octombrie, cu 54,9% mai mare decat la 31 octombrie 2005, ritm cu aproape cinci puncte mai scazut decat cel de la finele primelor noua luni, potrivit datelor publicate de BNR. La sfarsitul primelor noua luni, cresterea a fost de 59,6% fata de perioada similara din 2005.
In luna octombrie fata de luna anterioara, avansul nominal al creditului neguvernamental s-a accelerat la 4,4%, fata de 3,8% in luna septembrie si 3,5% in august. Comparativ cu primele zece luni din 2005, majorarea reala a fost de 47,8%. Anualizat, finantarile in lei s-au majorat cu 93,9% (85% in termeni reali), la 46,940 miliarde de lei, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta a urcat cu 26,4% (31,1% exprimat in euro), la 42,077 miliarde de lei.
Creditele in lei acordate populatiei au consemnat cel mai ridicat ritm de crestere dintre toate componentele creditului neguvernamental, cu un avans de 115,6%, in scadere fata de peste 120% dupa primele noua luni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.