Banca austriaca Erste a cumparat, in cadrul ofertei derulate in perioada 1-24 noiembrie, cel mult jumatate din participatia detinuta de salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR) la institutia de credit, estimeaza Petre Pavel Szel, presedinte al SAI Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia.

""Nu cred ca Erste a reusit sa cumpere mai mult de jumatate din pachetul de 8% detinut de salariatii BCR"", a declarat Szel, citat de Mediafax.

PREGATIRI PENTRU BURSA. Austriecii sunt obligati sa obtina peste 75% din actiunile BCR in urmatorii trei ani daca vor sa listeze banca la Bursa de Valori Bucuresti. ""Erste ar putea ajunge in jurul nivelului de 75% fie prin cumpararea participatiilor a doua SIF, fie achizitionand pachete mai mici de la toate cele cinci societati de investitii. Ma indoiesc insa ca Erste va avea banii necesari in viitorul apropiat"", a spus Szel, care a evaluat pachetul detinut de SIF la BCR la cel putin 1,8 miliarde de euro. El nu a exclus insa posibilitatea convertirii actiunilor BCR in titluri Erste daca austriecii vin cu o astfel de oferta, ceea ce ar face ca SIF-urile sa detina 10%-12% din capitalul Erste si sa devina un grup de presiune in luarea deciziei.