De ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), in sala "Icoane I" a Muzeului Taranului Roman (MTR), se deschide (orele 15.00) expozitia temporara "Catapeteasma din Bohari". Biserica din Bohari (comuna Malureni, jud. Arges) a fost cons
De ziua Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), in sala "Icoane I" a Muzeului Taranului Roman (MTR), se deschide (orele 15.00) expozitia temporara "Catapeteasma din Bohari". Biserica din Bohari (comuna Malureni, jud. Arges) a fost construita, in 1641, sub domnia Voievodului Matei Basarab si ctitorita de jupanul Mitrea, Marele Sifar de Targoviste. Biserica ridicata de Mitrea Sufariu, probabil opera unor mesteri locali, este construita in forma de nava, din caramida si var negru, pictata in fresca la interior. Din punct de vedere arhitectural, se inscrie tipicului arhitectural de secol XVII. In 1942, biserica este declarata monument istoric, iar in 1995, tampla a fost achizitionata de muzeu, dupa ce fusese descoperita de Horia Bernea, intrucat enoriasii din Bohari isi doreau o catapeteasma noua. De anul acesta, tampla este infatisata publicului la MTR. Expozitia, deschisa in perioada 21 noiembrie - 7 ianuarie 2007, presupune doua etape: prezentarea catapetesmei in contextul salii "Icoane I" ca o sinteza a creatiei iconarilor tarani; prezentarea operatiunilor de conservare si restaurare desfasurate de specialistii muzeului in cadrul expozitiei "Restaurarea bucuriei - Bucuria restaurarii", la inceputul anului viitor. Vernisajul de azi este urmat de prezentarea calendarului album 2007 "Heruvimi, Serafimi, Arhangheli". (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.