Islamabadul a modernizat legea privind violurile: femeile nu mai au nevoie de patru martori barbati pentru a dovedi atacul.

Pakistanul a „indulcit" legislatia care reglementa infractiunile de viol si de adulter. Opozitia partidelor fundamentaliste nu a impiedicat parlamentul de la Islamabad sa ia in dezbatere proiectul de lege cu privire la protectia femeilor, inaintat de catre guvernul lui Musharraf. Potrivit legii Hudood, adoptata in 1979 in perioada de islamizare a tarii sub conducerea generalului Zia-ul Haq, o femeie trebuia sa prezinte patru martori barbati, „buni musulmani", pentru a dovedi ca a fost violata. Daca nu, ea putea fi pusa sub acuzare pentru adulter. Pina acum, pedeapsa cea mai mare pentru adulter comis de catre un barbat sau o femeie era lapidarea (moartea cauzata de aruncarea cu pietre), chiar daca aceasta pedeapsa nu a fost niciodata aplicata in Pakistan.

Societate „libertina"

Noua lege descrie adulterul ca fiind o stare „lubrica", pedepsita cu inchisoarea pina la 5 ani sau cu amenda. Parlamentari fundamentalisti au boicotat votul, afirmind ca legea transforma Pakistanul intr-o „societate de eliberare sexuala". Musharraf se angajase inca din 2002 sa modifice legile Hudood, aspru criticate si denuntate de organizatiile de aparare a drepturilor omului. (E.M.)