Cind iese in fata ca sa se apere, fostul premier o face intr-o maniera previzibila. Daca destinul dosarului sau in justitie e inca neclar, un fapt e de neschimbat in biografia publica a lui Nastase.Nu e nimic neobisnuit ca Adrian Nastase se plinge ca e o victima politica.

In fond, el chiar este asa: numai ca nu in modul in care pretinde. Nu e nici surprinzatoare aceasta maniera de a se apara: tactica e de mult brevetata si oricine ajunge in situatia lui Nastase face fara exceptie apel la ea.

Asta nu inseamna insa ca fostul premier e convingator in rolul de „victima" politica.

Nu e deloc, asa cum nu e nici atunci cind se considera vinat intr-un imens teatru de papusi, asa cum descrie el plastic situatia in care a ajuns PSD.

Nastase comunica in situatia de criza in care se afla prost si se apara prost. Dar are si ceva noroc: s-a tras prea mult in el si acum, intr-un moment al carierei sale cind sforile pe care

le tragea par sa fie tot mai subtiri si mai putrede, are parte de mai putina atentie decit merita.

„Victima", „papusa", „tinta" usor tremurata pentru mass-media - sint trei aspecte ale prezentei publice a lui Adrian Nastase care suporta discutii, cu argumente si contraargumente. Pe de alta parte, daca luam in calcul alte sentinte pentru oamenii politici, este foarte putin probabil ca justitia va da un verdict in cazul sau care sa aiba valoarea unui teribil precedent. Insa un alt fel de sentinta e fatala in cazul lui: fostul premier e terminat ca om politic. Renumit pentru bunele predictii (chiar daca incarcate de cinism) pe care le face, insusi Ion Iliescu a spus-o recent: Adrian Nastase nu va mai putea sa traga dupa el nici un proiect politic. Din aceasta perspectiva, strategia pe care o folosesc actualii lideri social democrati atunci cind vorbesc despre situatia dificila prin care trece fostul lor sef de partid este abila si merita sa fie studiata cu multa atentie. Ei spun, cu citeva exceptii (clasice, le-am putea spune), ca punerea sub lupa justitiei a personajului politic Adrian Nastase ii e acum benefica acestuia. Pentru ca - si ideea e impartasita si de o parte a comunitatii comentatorilor politici -, in felul acesta, fostul premier are oportunitatea de a invalida acuzele care i se aduc. Curata otrava picurata in miere: social democratii care il pling pe Nastase cu lacrimi de crocodil stiu ca, in acest caz, drumul este unul fara intoarcere (in politica).

Chiar daca mai tirziu decit altii, colegii de partid - majoritatea dintre ei - au vazut ce scrie pe fruntea lui Adrian Nastase: expirat.