Polonia nu ne baga restrictii pe piata muncii si ne sustine la UE proiectele in domeniul energiei.

Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a primit toate asigurarile, la nivel executiv si parlamentar, in cursul unei vizite la Varsovia, ca nu vor exista restrictii pe piata poloneza a muncii pentru romani, dupa aderare. Principala motivatie este ca Polonia intelege semnificatia politica a impunerii de restrictii de acest tip, o mare parte dintre polonezi emigrind la rindul lor in UE, dupa aderarea din 2004. Pe linga aceasta insa, Polonia sufera de o criza de forta de munca in domeniul constructiilor, in cel medical si are nevoie si de profesori de engleza.

Ministrul Ungureanu a pregatit, la Varsovia, vizita presedintelui Lech Kaczynski in Romania, care va avea loc pe 23 noiembrie. Polonia si Romania au interese comune deosebit de importante in materie de energie. Cele doua state si-au pregatit o pozitie comuna in raport cu politica presedintiei germane a UE (care va debuta la 1 ianuarie 2007) fata de Rusia.

Polonia si Romania, impreuna contra Rusiei

Polonia a amenintat ca va bloca Tratatul de Parteneriat Strategic cu Rusia daca Moscova nu va ratifica si Carta Energetica - un pact multinational care dateaza din 1991 si vizeaza accesul statelor UE la conductele si zacamintele de gaz ale fostei URSS. Polonezii sint, in realitate, nemultumiti de planificata conducta ruso-germana de gaz, care urmeaza sa traverseze Marea Baltica si care ignora Polonia. Din acest motiv, Polonia este interesata de construirea conductei de gaz Nabucco, ce ar urma sa traverseze si Romania. De asemenea, Rusia a pus embargo, de un an, pe exporturile poloneze de carne si de legume.

La rindul ei, Romania doreste ca mandatul de negociere cu Moscova sa fie stabilit la summitul UE din decembrie, in cursul presedintiei finlandeze, care prefera ca UE sa discute cu Rusia pe o singura voce, decit ca fiecare tara sa negocieze bilateral. Germania, care are un acord foarte avantajos de import de combustibil cu Rusia, pare sa favorizeze insa aranjamentele bilaterale.

National Geographic Polonia invata romana

Institutul Cultural Roman, infiintat la 8 noiembrie, are deja succes. La sediul ICR exista deja o mica biblioteca in limba romana si o sala multimedia unde se tin cursuri de limba romana. La cursuri s-au inscris deja 9 cursanti, precum si o mare echipa de reporteri de la National Geographic Polonia. Pretul este accesibil, 20 de zloti pe ora, adica aproximativ 20 RON. Institutul este situat in piata centrala din zona veche a Varsoviei, chiar in fata Palatului Regilor. Bannerul cu „Rumunski Instytut Kultury" este greu de ignorat de catre trecatorii care se plimba prin centrul orasului.