Fara presa, fara fotografii, fara comunicat oficial, fara urma si fara portofoliu. Cam asa ar putea fi rezumata fantomatica prezenta la Bruxelles a candidatului roman pentru postul de comisar european, Varujan Vosganian. PNL-istul a spus ca a trebuit sa se fereasca de presa
pentru ca asta i-au cerut
oficialii europeni.
Explicatia este subreda.

Intrevederea dintre Varujan Vosganian si presedintele Comisiei Europene aduce, mai nou, a zona crepusculara. La Bruxelles nu se pomeneste numele lui, nu se dau detalii despre prezenta sa acolo si nici despre discutiile purtate. Vosganian nu este pomenit in comunicate de presa, in declaratii sau in conferinte cu reprezentantii mass-media. ""Procesul este inca in desfasurare, nu facem comentarii"" este pozitia oficialilor Comisiei Europene cu privire la desemnarea comisarului roman.

PE BURTA. ""O primire rezervata si o plecare intempestiva"" sunt termenii in care corespondentul BBC la Bruxelles a descris prezenta lui Varujan Vosganian la Comisia Europeana. Citand surse din cadrul Executivului comunitar, BBC mai atrage atentia asupra tratamentului complet diferit de care a avut parte candidata bulgara la postul de comisar, Meglena Kuneva. Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a plimbat-o prin fata presei, s-a fotografiat cu ea si i-a oferit un portofoliu. In schimb, aparitia lui Vosganian a fost aproape meteorica: fara intalniri cu presa, fara fotografii, fara comunicat din partea Comisiei, dar si fara portofoliu.

Citeste si:

PNL-istul n-a lasat nici o urma. Nici macar la o zi dupa ce s-a intors in Romania, numele lui nu figureaza in comunicatele oficiale ale Comisiei. La conferinta de presa sustinuta ieri de purtatorul de cuvant al forului de la Bruxelles, Johannes Laitenberger, ""cazul Vosganian"" n-a avut parte de comentarii, iar numele sau a aparut doar in intrebarile, ce-i drept, repetate, ale jurnalistilor. ""Discutiile continua si pentru moment nu pot oferi detalii in legatura cu acest subiect"", a fost singurul comentariu facut de Laitenberger. Surse diplomatice citate de AFP sustin ca este doar o chestiune de timp pana cand Barroso le va solicita autoritatilor romane sa ii ofere un alt candidat pentru postul din Executivul Uniunii.

SUB EMBARGOU? Pe fondul acestei iesiri pe usa din dos cu care si-a marcat ""aventura"" europeana, Varujan Vosganian a declarat, la Bucuresti, ca a fost rugat sa evite presa chiar de catre oficialii europeni. Acestia i-ar fi pus in vedere sa nu discute cu jurnalistii. Presupusul embargou instituit de catre Comisie nu se verifica insa si la Bruxelles. Surse de la Bruxelles au infirmat ca la mijlocul tacerii lui Vosganian s-ar afla vreo recomandare a Comisiei si ca ar putea fi vorba doar de o incercare de a evita explicatiile.