Deputatii au retrimis ieri, la Comisia Juridica, articolele cele mai controversate din proiectul legii de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, pentru a fi reformulate pana luni. Parlamentarii s-au inteles asupra unui singur punct: eliminar
Deputatii au retrimis ieri, la Comisia Juridica, articolele cele mai controversate din proiectul legii de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, pentru a fi reformulate pana luni. Parlamentarii s-au inteles asupra unui singur punct: eliminarea obligativitatii persoanelor din conducerea cultelor religioase de a-si declara averile. Presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu a decis, in plen, trimiterea spre reanalizare tocmai a articolelor care, in urma modificarilor suferite in Comisia juridica, lasau Agentia fara putere si obiect de lucru: capitolul privind controlul si declararea averilor, cel privind sesizarea incompatibilitatilor, dar si amendamentul PC prin care Consiliul National de Integritate se subordona Parlamentului. Olteanu si-a motivat decizia de retrimitere la comisie a articolului referitor la activitatea de "control al declaratiilor de avere", aratand ca formularea impusa de deputatii juristi modifica substantial sensul initial al textului Guvernului, acela de "activitate de control al averilor". El a fost sustinut de liberalul Ioan Timis si democratul Cristian Radulescu, acestia recunoscand, la randul lor, ca schimbarea facuta in comisie reprezinta un nonsens. De altfel, Radulescu a pus punctul pe i, subliniind ca ANI "nu trebuie sa se ocupe doar de hartiile cu declaratiile de avere, ci cu averile in sine".
UDMR si PC au votat cu opozitia
Deputatii UDMR, PC, PSD si PRM nu s-au dezis de atitudinea sfidatoare la adresa proiectului de lege si au gasit diverse pretexte pentru a nu fi de acord cu reanalizarea la comisia juridica a controversatelor texte. In plus, ei si-au manifestat teama ca, prin rediscutare, proiectul ar putea trece prin aprobare tacita, in forma Guvernului. Insa Olteanu a dat asigurari ca proiectul va fi dezbatut pana la final si ca nu se va ajunge la o astfel de situatie. Cele mai aprinse dispute au fost starnite de articolul care, in varianta Executivului, acorda inspectorilor de integritate dreptul de a avea acces la documentele "cu caracter financiar, bancar, fiscal, personal, confidentiale sau clasificate". Ca urmare, textul a fost retrimis la comisie spre analiza. Deputatul PRM Lucian Bolcas a acuzat ca "varianta Guvernului da posibilitatea crearii unei politii politice, permitand accesul la contul bancar al unei persoane, in alte conditii decat cele prevazute de lege". Ioan Timis a punctat, insa, ca pentru a avea acces la datele clasificate, inspectorii trebuie sa detina certificatul ORNISS, asadar nu oricare dintre ei va avea aceasta competenta.
Societatea civila bate obrazul deputatilor
Dezbaterea publica privind proiectul ANI, organizata ieri de Transparency International, nu i-a ajutat pe deputati sa ajunga la o concluzie, oferindu-le doar ocazia sa-si reia disputele sterile din Comisia Juridica. Reprezentantii societatii civile, care au initiat aceasta dezbatere cu doar cateva zile inainte ca legea sa fie votata in plen, au sustinut proiectul ANI in forma Guvernului, respingand varianta agreata de deputati, ca agentia sa aiba doar un rol formal de sesizare a organelor de justitie si sa fie subordonata Parlamentului. "Este clar ca ANI trebuie sa aiba drept de decizie adminitrativa, nu doar formala prin sesizarea altor organe de justitie", a punctat presedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi (foto), care le-a atras atentia parlamentarilor sa-si consulte electoratul pentru a se convinge ca e nevoie de o institutie de control a averilor. Mungiu i-a acuzat pe deputati de ipocrizie, aratand ca proiectul Guvernului, inainte de a ajunge pe masa comisiilor parlamentare, a fost discutat luni de zile cu partidele de la guvernare, ajungandu-se la un compromis, contestat ulterior de alesi. Ea i-a avertizat pe alesi ca organizatiile nonguvernamentale vor informa electoratul in circumscriptii cu privire la pozitia acestora pe legile anticoruptie. "Unii deputati sunt mandri de pozitiile luate in Comisie. Cine e mandru nu are de ce sa se supere ca vom informa electoratul", a atacat Mungiu. Deputatii au incercat sa demonstreze ca proiectul in forma Guvernului este prost pentru ca nu are ca finalitate confiscarea averilor ilicite, ci prevede doar sanctiuni disciplinare. In final, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu a aratat ca parlamentarii vor vota legea, asumandu-si astfel raspunderea.
Chemarea premierului
Premierul Calin Popescu Tariceanu a facut ieri un apel catre membrii Camerei Deputatilor pentru a sustine adoptarea proiectului de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in forma adoptata de Guvern. "In calitatea mea de prim-ministru, fac apel la membrii Camerei Deputatilor sa sustina prin votul lor optiunea Guvernului", a spus Tariceanu, citat de Mediafax, afirmand ca spera ca Parlamentul isi va indeplini rolul de for de dezbatere politica, iar discutiile vor fi finalizate in timp util. "Parlamentul nu trebuie sa fie numai o masina de adoptare alegilor, ci un spatiu de dezbatere si, in final, de legiferare", a spus premierul. El a amintit ca Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate constituie un angajament asumat de Romania in negocierile cu UE pentru combaterea coruptiei. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.