Actualul presedinte bulgar, Gheorghi Parvanov, parea favorit pentru castigarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale de ieri, dar si pentru consolidarea puterii aliatilor sai socialisti, inaintea intrarii tarii in Uniunea Europeana, tra
Actualul presedinte bulgar, Gheorghi Parvanov, parea favorit pentru castigarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale de ieri, dar si pentru consolidarea puterii aliatilor sai socialisti, inaintea intrarii tarii in Uniunea Europeana, transmite Mediafax. Fostul lider al socialistilor nu are, practic, nici un contracandidat serios, in principal din cauza lipsei de coeziune a opozitiei de centru-dreapta, afirma analistii politici, care avertizeaza ca rata de participare redusa va determina organizarea unui al doilea tur de scrutin.
Contracandidatul cel mai apropiat in sondaje este liderul partidului nationalist Attaka, Volen Siderov, care a capitalizat nemultumirea alegatorilor fata de esecul guvernelor succesive de a rezolva problema saraciei, cea a criminalitatii organizate si a coruptiei endemice in Bulgaria. Conform sondajelor de opinie, Parvanov se bucura de 44 la suta din intentiile de vot, iar Siderov de numai 24 la suta. "Ma astept ca avansul nostru sa fie suficient de important pentru a ne permite, mie si partenerului meu electoral, sa castigam din primul tur", a spus Parvanov, citat miercuri de cotidianul 24 Ceasa.
Flirt cu Securitatea, filaj pe presa
Parvanov, in varsta de 49 de ani, este considerat arhitectul actualei coalitii de guvernare si cel care a reusit sa mentina, de la alegerile din 2005, coeziunea aliantei formate din socialisti, forte de centru si un partid al etnicilor turci. Analistii politici apreciaza ca el si-a extins influenta dincolo de prerogativele sale in principal ceremoniale, numind diferite personalitati la conducerea unor institutii importante, cum sunt serviciile secrete sau organismul de supraveghere a presei.
Desi a incercat sa se distanteze de fostul sau partid, expertii cred ca sprijinul pentru socialisti va creste fata de cele 23 de procente inregistrate la sfarsitul verii, ei putand sa isi consolideze pozitia in cazul victoriei lui Parvanov. "A acumulat putere in mod tacut si s-a dovedit a fi un politician destul de iscusit", afirma Ognian Sentov, directorul Centrului pentru studiul democratiei. Un sondaj publicat saptamana trecuta a indicat ca Parvanov se afla pe primul loc intr-un top al politicienilor creditati pentru imbunatatirea imaginii Bulgariei in UE.
Campania lui Parvanov nu a fost lipsita de subiecte controversate. In cursul verii, el a declarat ca a lucrat, o scurta perioada, pentru fostele servicii secrete comuniste, scriind o recenzie a unei carti, in beneficiul unei persoane despre care a aflat ulterior ca este agent. Saptamana trecuta, un ziarist de televiziune, demis dupa ce l-a acuzat pe Parvanov ca ascunde existenta unui apartament aflat in proprietatea sa, a declarat ca presedintele bulgar este cel care a determinat demiterea lui. Presa bulgara a fost scandalizata de aceasta dezvaluire, insa Parvanov a afirmat ca si-a declarat deja public toate bunurile. "A fost foarte daunator pentru campania mea (...), dar nu pot influenta un canal de televiziune privat", a spus el. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.