Soferul oprit de politie va fi obligat sa ramana in vehicul cu mainile pe volan, iar dispozitivele de detectare a radarelor vor fi permise. Sunt in continuare interzise antiradarele, respectiv dispozitivele care bruiaza aparatele radar. Circulatia p
Soferul oprit de politie va fi obligat sa ramana in vehicul cu mainile pe volan, iar dispozitivele de detectare a radarelor vor fi permise. Sunt in continuare interzise antiradarele, respectiv dispozitivele care bruiaza aparatele radar. Circulatia pe drumurile publice a vehiculelor care nu sunt supuse inmatricularii sau inregistrarii, cu exceptia bicicletelor si a celor trase sau impinse cu mana, va fi permisa numai in timpul zilei. Aceste masuri sunt cuprinse in normele metodologice de aplicare a OU 195/2006 privind circulatia pe drumurile publice, aprobate ieri de Guvern. Actul normativ stabileste cadrul general privind circulatia pe drumurile publice, drepturile si indatoririle conducatorilor auto si ale pietonilor, precum si obligatiile care le revin administratorilor de drumuri publice. Astfel, conducatorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al politistului rutier sau, dupa caz, al politistului de frontiera, este obligat sa ramana in vehicul, cu mainile pe volan, iar ceilalti pasageri sa nu deschida portierele, respectand indicatiile politistului, se arata in regulament. Cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice vor putea fi efectuate si de persoanele care nu au inca varsta minima prevazuta de lege pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de trei luni inainte de implinirea acesteia.
Penalitati pentru lipsa centurii
Legea introduce si regula punctelor de penalizare. Chestorul sef Dumitru Jianu a precizat ca pana acum conducatorii auto stiau ca isi pot pierde permisul doar daca incalcau anumite reguli. De acum inainte insa, acestia vor primi puncte penalizare daca nu poarta centura de siguranta, daca vorbesc la telefonul mobil sau daca opresc in locuri unde acest lucru este interzis. Acumularea a 15 puncte de penalizare atrage dupa sine suspendarea permisului insa, punctele de penalizare se prescriu la sase luni de la trecerea in cazier. "Cazierul devine astfel, la 6 luni, curat daca nu ai mai facut nimic", a precizat Dumitru Jianu. Femeile gravide in luna avansata de sarcina, conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri, persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta, instructorii auto pe timpul pregatirii practice si conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers inapoi sau care stationeaza nu vor fi obligati sa poarte centura de siguranta. Totodata, politistii vor fi obligati sa poarte centura de siguranta.
Examinare in limba minoritatilor nationale
Examinarea la probele teoretice si practice pentru obtinerea permisului de conducere poate fi efectuata si in alte localitati decat in municipiul resedinta de judet in care candidatii isi au domiciliul sau, in cazul cetatenilor straini, resedinta, in baza ordinului prefectului. Examinarea la proba teoretica se poate face in limba minoritatii nationale sau intr-o limba de circulatie internationala, potrivit solicitarii persoanei examinate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.