In pofida apelurilor repetate ale presedintelui si ale opozitiei de la Budapesta, dar si in contextul pierderii alegerilor locale desfasurate duminica, premierul ungar Ferenc Gyurcsany (foto) a anuntat ca nu va demisiona din functie si ca nu va ceda
In pofida apelurilor repetate ale presedintelui si ale opozitiei de la Budapesta, dar si in contextul pierderii alegerilor locale desfasurate duminica, premierul ungar Ferenc Gyurcsany (foto) a anuntat ca nu va demisiona din functie si ca nu va ceda la santajul la care este supus in prezent, au informat agentiile de presa. Pozitia transanta a sefului Cabinetului de la Budapesta intervine in contextul in care coalitia socialist-liberala a lui Gyurcsany a suferit o infrangere clara in provincie la alegerile locale, dar a obtinut la limita capitala Budapesta. Ieri, premierul ungar l-a acuzat de "santaj" pe liderul opozitiei de dreapta Viktor Orban, care a amenintat cu organizarea unor manifestatii de masa, daca seful guvernului de la Budapesta nu va fi demis pana la data de 5 octombrie. "Este un ultimatum si un santaj care nu au nici o legatura cu instrumentele democratiei sau cu politica parlamentara. Acest guvern nu poate fi pus sub presiunea strazii. Aceasta majoritate parlamentara nu poate fi supusa santajului", a ripostat Gyurcsany in cadrul unui interviu. Premierul declara, cu o zi in urma, ca va solicita un vot de incredere din partea majoritatii sale parlamentare, vineri, 6 octombrie, dupa infrangerea suferita de coalitia sa in favoarea formatiunii Fidesz, condusa de Viktor Orban. In replica, Orban a calificat gestul premierului drept o "manevra" si a lansat majoritatii parlamentare un ultimatum in care a cerut ca o motiune de cenzura sa fie votata inainte de 5 octombrie. In caz contrar, acesta a amenintat cu organizarea unor manifestatii de mare amploare.(D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.