Au plecat din Romania dorindu-si o viata mai buna. Au strans capital si au respirat aer capitalist. S-au intors in tara si au pus in aplicare cele invatate acolo. Acum conduc afaceri de succes, mai mici sau mai mari. Uneori, chiar au importat afaceri
Au plecat din Romania dorindu-si o viata mai buna. Au strans capital si au respirat aer capitalist. S-au intors in tara si au pus in aplicare cele invatate acolo. Acum conduc afaceri de succes, mai mici sau mai mari. Uneori, chiar au importat afaceri si au dat tonul dezvoltarii unor noi industrii. Acum ne schimba si pe noi, incetul cu incetul, din interior, uneori fara chiar sa stim.
Credite intermediate de peste 80 milioane de euro si 112 angajati. Acestea sunt cifrele sintetice care prezinta firma de intermediere financiara Gemini Capital Consult. "Motorul" afacerii este Anca Bidian, o romanca care a trait in Canada timp de opt ani, unde a lucrat in industria software. S-a intors din cauza dorului de casa, un sentiment "extrem de dureros". "Emigrarea are un pret al ei. Cand pleci, moare o parte din tine: amintiri, prieteni, familie, locuri si identitate", spune Bidian. Afacerea a pornit de la o simpla observatie de piata: in America, creditele intermediate de agenti sau brokeri depasesc 80% din totalul finantarilor, iar in Romania, in 2003 nu exista o astfel de activitate. Nu a copiat pur si simplu afacerea. "Incerc sa modelez si sa adaptez tot ce am invatat acolo la acest moment de timp din Romania. Nu cred ca un model de business poate fi importat si clonat pur si simplu in lumi diferite ca spatiu si timp fara sa tii cont de cultura locului respectiv, de mentalitati si, nu in ultimul rand, de stadiul de dezvoltare al momentului." Experienta acumulata pe continentul nord-american a fost esentiala in strategia si managementul acestei afaceri.
Ea crede ca din ce a invatat in "aventura" americana, cel mai mult i-au folosit gandirea si comunicarea "politically correct" (n.r. - care nu aduce ofense), respectul pentru orice fel de munca, asumarea responsabilitatii si valoarea unui dolar. "Am invatat ca este mult mai usor sa faci o treaba asa cum trebuie decat sa explici de ce nu ai facut-o", spune Bidian. Firma este prezenta in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Ploiesti si Brasov. Pana la sfarsitul lui 2007 este planificata deschiderea de sucursale in alte sapte orase, astfel incat pana in 2010 sa ajunga sa fie prezenta in 31 de orase. Estimarile arata un volum de intermediere de 60 milioane de euro.
S-a axat pe servicii de transport
Dragos Adrian Baltariu a plecat din tara dupa prima mineriada, in 90.
A plecat in Olanda, cautand o viata mai buna, ca sa nu-si reproseze la batranete. El crede ca pentru a avea succes trebuie sa te astepti la foarte multa munca si privatiuni. "Daca esti dispus sa iti sacrifici tineretea, traiesti foarte bine la batranete", crede Baltariu. A cules mere si pere. Apoi a trecut la constructii metalice, dovedindu-se ca practica facuta in liceu i-a fost de folos. A muncit cativa ani si s-a intors cu un camion. A dezvoltat o afacere de transport rutier, astfel incat in 96 avea in jur de 20 de camioane.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.