Ministrii de Externe din statele GUAM - Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova au cazut de acord sa creeze propria forta ce ar trebui sa inlocuiasca "pacificatorii" rusi din zonele de conflict ale statelor CSI. Simultan, statele pro-occidentale
Ministrii de Externe din statele GUAM - Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova au cazut de acord sa creeze propria forta ce ar trebui sa inlocuiasca "pacificatorii" rusi din zonele de conflict ale statelor CSI. Simultan, statele pro-occidentale din GUAM militeaza la ONU pentru a se aproba o rezolutie anti-ruseasca. Ziarul rus Kommersant sustine ca aceasta ofensiva este legata de teama ca Rusia ar putea sa recunoasca republicile separatiste.
Consiliul militar
Intalnirea ministrior de Externe ai GUAM a avut loc la inceputul saptamanii, la New York, in timpul celei de-a 61-a adunari a ONU. S-au intalnit pentru a discuta progresul reglementarii conflictelor inghetate din CSI. Este de remarcat ca, desi Rusia este implicata in conflictele din Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno Karabah si Transnistria ca garant al pacii, nici un reprezentant rus nu a fost invitat la intalnire. Cu toate acestea, a fost prezent adjunctul secretarului de stat american, David Kramer. Dupa o scurta consultare sub supravegherea lui Kramer, ministrii au decis in unanimitate ca fortele de mentinere a pacii din statele GUAM ar trebui sa ii inlocuiasca pe pacificatorii rusi in zonele de conflict din Georgia si Moldova.
Planul doi
In particular, dupa cum arata ministrul georgian de Externe, s-a ajuns la un acord ca pacificatorii GUAM ar trebui sa participe la operatiunile de pace din conflict abhaz si sud-osetin. Cu toate acestea, implementarea acordului a fost amanata pe termen nedefinit. Decizia de a forma forte de pace GUAM a fost luata in mai in acest an, iar cvartetul de tari inca mai trebuie sa creeze forta comuna. Ministrii au mai stabilit un plan strategic pentru activitati comune de "extindere a sprijinului international in chestiuni de reglementare pasnica a conflictelor de pe teritoriile tarilor GUAM". Principalul scop al planului era adoptarea unei rezolutii de catre Adunarea Generala in privinta conflictelor inghetate.
Victorie contra Moscovei
Nu este o coincidenta ca decizia GUAM este suprapusa sedintei Adunarii Generale a ONU. Actuala sesiune are o insemnatate deosebita pentru cele patru state. GUAM a ridicat un front unit impotriva Rusiei inca inainte de inceperea sesiunii si a obtinut deja cateva victorii importante. In pofida rezistentei active a Rusiei, GUAM a facut cu succesc lobby pentru a plasa pe agenda sesiunii chestiunea conflictelor inghetate. Initial, comisia ONU a refuzat cererea Georgiei, Ucrainei, Azerbaidjanului si Moldovei. Totusi, dupa sprijinul SUA si Marii Britanii, GUAM a obtinut decizia pe care o dorea la un vot. Rezultatul votului arata tensiunea luptei. 16 tari au sprijinit propunerea GUAM, 15 s-au opus, 65 s-au abtinut, si circa 100 au lipsit.
Novruz Mamedov, seful relatiilor internationale al Administratiei Prezidentiale din Azerbaidjan, a descris evenimentele de la ONU: "Mai intai Rusia si Armenia au respins proiectul. Dar, in cele din urma, biroul nu a putut sa nu fie atent la insistenta si presiunea tarilor GUAM si chestiunea a fost din nou supusa la vot. Regretam ca Rusia a ocupat din nou o asemenea pozitie. Ne face sa ne gandim la anumite lucruri". Plasarea chestiunii conflictelor inghetate pe agenda sedintei ONU a fost prima infrangere a Rusiei, deoarece este o recunoastere a ineficientei pacificatorilor rusi in zonele de conflict.
Kremlinul este pregatit
Dupa ce a suferit cateva retrageri delicate, Moscova prefera sa pretinda ca succesele GUAM nu o deranjeaza. Comentand includerea chestiunii conflictelor inghetate din fosta URSS pe agenda celei de-a 61-a Adunari Generale, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca nu este o dovada a interesului ONU in problema, de vreme ce 16 tari au votat pentru, in vreme ce restul s-au impotrivit sau abtinut. Nici intalnirea ministrilor de Externe GUAM nu a scapat necomentata. Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a spus ca "Gerogia incearca sa profite de potentialul militar al GUAM pentru a inlocui pacificatorii rusi din Abhazia si Osetia de Sud. Prezenta unor forte suplimentare pe teritoriul Georgiei ii permite sa isi incordeze muschii de cate ori vrea, asa cum a procedat recent in defileul Kodorim si ii da posibilitatea de a profita de o carte in plus in jocul cu Suhumi si thinvali". Ivanov a aratat ca Moscova este pregatita pentru acest lucru. "Rusia sprijina o reglementare a conflictelor existente doar prin metode politice si va gasi metode adecvate de prevenire a dezvoltarii situatiei dupa acel scenariu", a avertizat ministrul rus al Apararii.
Lovitura preventiva
Patronajul Moscovei asupra republicilor nerecunocute este cauza retoricii agresive a statelor GUAM. Moldova si Georgia, care se lupta cu separatismul, sunt ingrijorate ca Rusia va obtine recunoasterea regiunilor care le resping. In Transnistria a fost tinut un referendum in care 97% dintre locuitori au votat pentru independenta si unificare aulterioara cu Rusia. Osetia de Sud va organiza si ea unul in noiembrie. O sursa din guvernul moldovean a admis ca ofensiva GUAM poate fi considerata o lovitura preventiva. La Chisinau exista temeri ca Moscova va incepe curand procedurile de recunoastere a Transnistriei pe baza referedumului. "Obiectivul strategic al Moscovei este sa schimbe cursul politic din Moldova, Ucraina si Georgia. Ei vor ca aceste tari sa isi coordoneze politica externa cu Rusia. Asa defineste Kremlinul influenta sa in fosta URSS. Conflictele inghetate sunt un factor de influenta", aprecia sursa Kommersant.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.