Armata SUA ia in considerare posibilitatea cresterii numarului de unitati de lupta in Irak, in cadrul planului de rotatie a trupelor, conform deciziei generalului John Abizaid, seful Comandamentului central american, de a pastra peste 140.000 de mili
Armata SUA ia in considerare posibilitatea cresterii numarului de unitati de lupta in Irak, in cadrul planului de rotatie a trupelor, conform deciziei generalului John Abizaid, seful Comandamentului central american, de a pastra peste 140.000 de militari americani in aceasta tara, cel putin pana la mijlocul anului 2007. Conform numarului de ieri al cotidianului Washington Times, Armata americana ia in calcul si accelerarea desfasurarii anumitor brigazi, in incercarea de a stopa violentele religioase dintre siiti si suniti la Bagdad, scrie aceeasi publicatie, citand oficiali de la Pentagon. Abizaid a apreciat, saptamana trecuta, drept putin probabil ca SUA sa inceapa sa isi reduca fortele din Irak pana la mijlocul lui 2007. In opinia generalului, armata americana ar putea chiar sa suplimenteze numarul militarilor sai desfasurati in Irak. Contingentul american din Irak a crescut cu 20.000 de militari, de la sfarsitul lunii iulie, anul acesta, numarand, in prezent, 160.000 de militari. De altfel, presedintele irakian, Jalal Talabani (foto), nu pare deloc deranjat de aceasta decizie a Washingtonului, el-insusi pronuntandu-se pentru o prezenta militara americana pe termen lung in Irak. Talabani a afirmat ca tara sa va avea nevoie de prezenta bazelor americane aeriene permanente pentru a impiedica "interferentele straine". "Cred ca vom avea nevoie de fortele americane mai mult timp, chiar de doua baze militare pentru a impiedica interferentele straine", a declarat Jalal Talabani pentru cotidianul Washington Post, citat de Rompres. Deocamdata, in ciuda prezentei militare masive a SUA, situatia din Irak e departe de a se calma. Un politist a fost ucis, iar alti cinci, raniti, ieri, in urma unui atac asupra unei sectii de politie din localitatea Musayyib. Atentatul a fost comis de sase masini, care au oprit in fata sectiei. Ocupantii vechiculelor au deschis focul asupra cladirii, cu arme automate. Barbatii neidentificati au atacat apoi imobilul, cu tiruri de mortiere, inainte ca trupe americane sa soseasca la fata locului. Pana ieri dupa-amiaza, nu existau informatii in legatura cu eventuale victime in randul atacatorilor. Si sfarsitul saptamanii a fost marcat de incidente sangeroase. Doi puscasi marini au fost ucisi, duminica, intr-un atac in provincia sunnita rebela al-Anbar, la vest de Bagdad. Bilantul americanilor ucisi in Irak (militari si personal asimilat), dupa 20 martie 2003 se ridica, astfel, la 2670, conform datelor furnizate de Pentagon. Tot duminica, 19 persoane, dintre care opt membri ai fortelor irakiene de securitate, au fost ucise intr-o serie de atacuri comise la Bagdad si in nordul Irakului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.