Romanii sunt optimisti, fericiti si se declara multumiti de viata lor din prezent chiar daca sunt saraci si au mari dificultati in a-si asigura necesarul de zi cu zi. Potrivit unui studiu privind calitatea vietii, realizat de Fundatia Europeana pentr
Romanii sunt optimisti, fericiti si se declara multumiti de viata lor din prezent chiar daca sunt saraci si au mari dificultati in a-si asigura necesarul de zi cu zi. Potrivit unui studiu privind calitatea vietii, realizat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca, aproape jumatate dintre romani nu reusesc sa-si acopere cheltuielile cu veniturile pe care le au si aproximativ 75% nu-si permit un concediu anual, dar, cu toate acestea, sunt printre cei mai optimisti cetateni europeni. Studiul "Calitatea vietii in Europa" a fost realizat, in 2003, in cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, precum si in Bulgaria, Romania si Turcia, datele din cele doua state in curs de aderare fiind actualizate in 2005. Jorma Karppinen, , O prima concluzie a studiului este ca romanii sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul si inregistreaza niveluri ridicate de fericire si de satisfactie generala fata de propria viata, desi conditiile materiale de care beneficiaza sunt modeste, iar calitatea locuintelor este scazuta. Astfel, studiul releva faptul ca trei din patru romani nu isi pot permite nici macar o saptamana de concediu pe an, iar una din trei gospodarii a acumulat restante la plata facturilor de peste un an de zile. In plus, peste jumatate dintre cei care au declarat ca reusesc sa-si acopere cheltuielile din venituri (53%), isi asigura hrana practicand "agricultura de subzistenta", dupa cum a explicat Karppinen. Romanii au mai semnalat probleme legate de calitatea mediului, 19% dintre cei chestionati reclamand poluarea sonora. "In ciuda faptului ca nu traiesc in mediu sanatos, sunt mai multumiti decat bulgarii a declarat Jorma Karppinen directorul Fundatiei.
Comparativ cu tarile europene, Romania inregistreaza un nivel foarte mare de proprietari (83%), doar 5% dintre acestea fiind in sectorul de locuinte inchiriate, iar in 34% dintre acestea, locuiesc mai multe generatii, autorii explicand ca achizitionarea unei locuinte este aproape imposibila pentru tineri.
In ceea ce priveste locul de munca, "satisfactia fata de locul de munca in Romania este mai ridicata decat in cele zece noi state membre sau in primele 15 state din Uniunea Europeana", a precizat Karppinen. Acest lucru ar putea fi explicat, potrivit lui Karppinen, prin faptul ca obtinerea unui loc de munca in Romania este destul de dificila, astfel ca romanii se pot declara satisfacuti doar pentru ca au unde sa munceasca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.