Banca Nationala a Romaniei va acorda autorizatie unei institutii de credit doar daca dispune de fonduri proprii distincte sau de un capital social cel putin egal cu echivalentul in lei a cinci milioane de euro, potrivit unui proiect de lege privind i
Banca Nationala a Romaniei va acorda autorizatie unei institutii de credit doar daca dispune de fonduri proprii distincte sau de un capital social cel putin egal cu echivalentul in lei a cinci milioane de euro, potrivit unui proiect de lege privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Capitalul social, inclusiv in cazul unei majorari a acestuia, trebuie varsat, integral si in forma baneasca, la momentul subscrierii, aporturile in natura nefiind permise. In proiectul de lege se precizeaza ca actiunile/partile sociale ale unei institutii de credit pot fi numai nominative si da dreptul la un singur vot, iar conducerea operativa a activitatii va fi asigurata de cel putin doua persoane. Conform documentului, institutiile de credit pot fi constituite doar sub forma unei persoane juridice romane si pot functiona in una din urmatoarele categorii: banci; organizatii cooperatiste de credit; banci de economisire si creditare in domeniul locativ; banci de credit ipotecar si institutii emitente de moneda electronica.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va putea decide intrarea in administrare speciala a unei institutii de credit daca fondurile proprii nu depasesc jumatate din nivelul minim al cerintelor de capital. Masura va putea fi aplicata, de asemenea, daca supravegherea speciala nu a dat rezultate in termen de trei luni sau daca institutia de credit a incalcat in mod repetat prevederile legale privind supravegherea speciala. In plus, o institutie de credit poate intra in administrare speciala daca nu mai este indeplinita cerinta privind asigurarea conducerii operative a activitatii institutiei de credit de catre cel putin doua persoane. Instituirea masurii de administrare speciala este decisa de BNR si in cazul sesizarii instantei pentru declansarea procedurii falimentului unei institutii de credit, pana la numirea de catre judecatorul-sindic a lichidatorului. Proiectul de act normativ stabileste ca administrarea speciala este instituita pe o perioada de un an de la data hotararii BNR, cu exceptia cazului in care prin hotarare este stabilita o perioada mai scurta sau cand banca centrala hotaraste incetarea administrarii speciale. Administrarea speciala se exercita de catre un administrator special, desemnat de BNR. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.