Suspendarea ministrului Atanasiu e pe cale sa se transforme in epitaful Protocolului de colaborare al Aliantei DA, cel putin pe plan parlamentar. Unul dintre maestrii de ostilitati ai liberalilor, Crin Antonescu (foto), a anuntat ieri ca grupul deput
Suspendarea ministrului Atanasiu e pe cale sa se transforme in epitaful Protocolului de colaborare al Aliantei DA, cel putin pe plan parlamentar. Unul dintre maestrii de ostilitati ai liberalilor, Crin Antonescu (foto), a anuntat ieri ca grupul deputatilor PNL isi limiteaza colaborarea cu PD doar la adoptarea legilor integrarii europene si a initiativelor guvernamentale. Insinuand ca se bucura de-o larga sustinere in partid, el a cerut "disocierea" PNL de presedintele Basescu. Antonescu a sustinut ca liberalii trebuie sa isi gasesca un candidat propriu pe care sa-l sustina la alegerile prezidentiale, un personaj strain de intentiile "voievodale" ale lui Basescu. El nu a uitat sa-i gratuleze cu mici complimente nici pe "agentii Cotrocenilor" infiltrati in PNL, carora le-a transmis grijuliu ca abia asteapta sa fie dati afara din partid. Desi nu a dat nume, Antonescu s-a referit la liberalii cazuti in totala dizgratie a conducerii: Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Mona Musca, Raluca Turcan si Cristian Boureanu.
Premierul, urecheat de colegi
Nici premierul Tariceanu n-a scapat nesifonat de tirul lui Antonescu. Deputatul a insistat ca isi mentine acuzatia ca primul ministru si-a facut un Guvern de "intimi". De asemenea, intr-un comunicat al grupului PNL in care se stipuleaza ca liberalii vor limita joaca cu PD la Camera, Crin Antonescu si liberalul Gabriel Sandu acuza si lipsa de reactie a premierului si a intregii conduceri PNL in cazul Atanasiu. "Consideram ca atitudinea retinuta a primului ministru precum si a conducerii PNL in legatura cu evenimentele din ultimul timp, desi pornesc de la bunele intentii, nu mai sunt suficiente pentru a asigura echilibrul democratic si eficienta actului de guvernare. Nu putem asista cu mainile in san la vanatoarea declansata de Palatul Cotroceni si bratul sau politic - PD - asupra membrilor PNL", se arata in comunicat.
"Voie de la Imparatie, de la Cotroceni"
"Avand in vedere actiunile presedintelui din ultimul timp, sustinute de grupul parlamentar PD, grupul parlamentar PNL din Camera Deputatilor isi rezerva dreptul de a limita colaborarea cu PD doar la adoptarea legilor asumate de Alianta D.A. pentru integrarea in Uniunea Europeana si pentru legile ce privesc Programul de Guvernare", a tunat Crin Antonescu. Sandu a explicat de ce deputatii PNL au luat aceasta decizie spunand ca democratii nu fac absolut nimic pe plan parlamentar fara "voie de la Imparatie, de la Cotroceni". Antonescu a adaugat ironic ca, in Protocolul de Colaborare al Aliantei, nu se stipuleaza ca liberalii trebuie sa asculte de presedintele Basescu.
Nemultumiti de "Voda"
Vizavi de suspendarea lui Teodor Atanasiu, liderul deputatilor PNL l-a acuzat in termeni duri pe Basescu de incalcare a Constitutiei si de periclitarea statului de drept. "Episodul suspendarii ministrului Atanasiu nu mai tine de lupta dintre partide, ci este un precedent extrem de periculos pentru Constitutie si statul de drept. Presedintele a testat o jucarie sau o arma extrem de periculoasa", a explicat liberalul. El a insinuat ca Basescu are valeitati dictatoriale spunand ca seful statului face ce vrea cand vrea de parca detine puterea executiva si conduce Guvernul Romaniei. Nici trimiterile la liberala de altadata, Elena Udrea, si bagatelizarea presedintelui nu au lipsit din repertoriul dezlantuitului Antonescu. "Basescu a ajuns la concluzia ca poate aplica o politica folclorica in Romania, cu legende despre ocaua mare si ocaua mica. Un fel de Voda care de pe jos, de pe cal, de acasa sau de la carciuma corijeaza pe toata lumea. Mai vede o fata frumoasa, o face consiliera, mai taie un cap. Toate acestea sunt frumoase doar in legende", i-a facut Antonescu un portret pitoresc lui Basescu. El l-a acuzat pe seful statului de imixiuni nepermise in ograda Executivului si pe scena parlamentara. "Basescu doreste sa concentreze toata puterea de facto in mainile domniei sale, sa aiba un Parlament care sa se comporte ca grupul parlamentar al PD, un Guvern care sa se comporte ca Boc si o societate care sa recunoasca in Basescu esenta pura a romanitatii", a insistat Antonescu. El a explicat ca seful statului tinde sa devina un veritabil adversar politic pentru PNL.
"Basescu nu ne mai reprezinta"
"Disocierea de Basescu trebuie discutata in forurile de conducere ale PNL. PNL sa se gandeasca la un alt candidat pentru alegerile prezidentiale (...) Un candidat al PNL pe care sa nu il dea altii, ne-au dat unul odata si cred ca ne-a ajuns(...) Basescu nu ne mai reprezinta si tinde sa se transforme intr-un adversar politic pentru noi", a spus Antonescu. Pe de alta parte, Antonescu a apreciat ca Tariceanu si liderii PNL ar trebui sa aiba o discutie transanta cu PD cu bataie la respectarea literei Constitutiei, text pe care, potrivit liberalului, Basescu il tot sifoneaza. "Poate incearca sa faca adoptata o constitutie prezidentiala", a mai spus el. Pe Tariceanu insa, Antonescu cand il critica, cand il lauda. Desi a mentionat ca isi pastreaza acuzatiile vizavi de Guvernul de "intimi" al premierului, Antonescu a sustinut ca Tariceanu s-a comportat rational in cazul suspendarii lui Atanasiu. "Modul in care a reactionat premierul a fost practic si rational. E mai usor sa mergi asa prin lume, sa bei un pahar, sa destitui un ministru. Premierul nu putea sa se joace de-a popicele si sa destituie vreo doi ministri PD drept raspuns", i-a dat deputatul circumstante atenuante premierului. Cu toate aceastea, Antonescu si Sandu au semnat deopotriva comunicatul in care este criticata lipsa de reactie a lui Tariceanu si a intregii conduceri PNL.
Matusa Norica e favorita
Daca la Camera Deputatilor "aliatii" de ieri sunt pe cale sa devina inamici, la Senat intalnim o situatie similara. Senatorul PNL Puiu Hasotti a declarat ieri ca, in urma suspendarii lui Atanasiu, PNL ar trebui sa adopte "o masura mai radicala decat ruperea Aliantei DA". "Eu, si nu numai eu, sunt pentru o masura mai radicala decat ruperea Alianatei DA", a afirmat vicepresedintele liberal. Intrebat daca masura radicala la care se refera ar impune iesirea de la guvernare, Puiu Hasotti nu a vrut sa dea alte amanunte. Ruperea Aliantei DA a fost una din propunerile senatorului Puiu Hasotti si deputatului Crin Antonescu, la intalnirea de marti seara, cu premierul Tariceanu, de la Palatul Victoria, pe tema deciziei presedintelui Traian Basescu de a-l suspenda pe Teodor Atanasiu, sustin surse PNL. De asemenea, acestea ne-au precizat ca, in laboratoarele PNL, senatorul Norica Nicolai si consilierul Mihai David sunt cele mai vehiculate nume vizavi de eventuala ungere a unui nou ministru al Apararii. (Razvan GHEORGHE)
PD nu intelege supararea
Liderul PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ieri, Realitatea TV, ca supararea liberalilor fata de presedintele Basescu nu ar trebui "aruncata" pe democrati. "Nu inteleg de unde aceasta suparare. E ca si cand sotul ar veni acasa, dupa ce l-a mustrat seful la serviciu, si-si arunca nervii pe sotie", a spus Radulescu, adaugand de ce supararea liberalilor pe Basescu s-a transferat pe democrati. Radulescu a mai spus ca nu-si imagineaza o explicatie pentru atitudinea parlamentarilor liberali fata de cei democrati, decat in contextul in care PNL ar fi "aranjat un alt soi de sustinere parlamentara". Pe de alta pare, vicepresedintele democrat Ioan Oltean a spus ieri, pentru Rompres, ca liderii PD nu vor comenta declaratiile sefului deputatilor liberali, Crin Antonescu, pana cand nu se va lamuri in ce calitate a vorbit acesta. "Vom avea o consultare la nivelul conducerii PD inainte de a lua o atitudine. Presedintele PD, Emil Boc, va vorbi cu premierul Calin Popescu-Tariceanu ca sa clarifice in ce calitate a facut Crin Antonescu acele afirmatii, deoarece am inteles ca nu reprezinta pozitia PNL", a spus Ioan Oltean, pentru Rompres. (C.E.)
Anuntul PNL bucura PC
Conservatorii au sarit imediat sa aplaude anuntul PNL referitor la limitarea colaborarii parlamentare cu PD. Purtatorul de cuvant al PC Bogdan Ciuca a vorbit intr-o conferinta de presa despre nevoia formarii unei noi majoritati parlamentare, din care democratii, adeptii "modului cotropitor de a face politica", vor fi exclusi. "Nu ne-am fi dorit sa nu avem in Romania, dupa 16 ani, un partid cu asemenea practici. De aceea, PC a lansat acea invitatie de izolarea a unor asemenea practici. Iata ca PD a reusit sa se izoleze singur, tratandu-si cu lipsa de respect partenerii din Coalitie, din Alianta, dorind sa fie un partid care sa comande, foarte orgolios si care nu accepta dezbaterea", a spus Ciuca. "Se simte, din ce in ce mai mult, necesitatea unei noi majoritati parlamentare, lipsita de piromani, de nevoia de a da foc scenei politice si de a rade de pe terasa vreunui palat privind cum toata scena politica este in flacari. Se simte nevoia unei noi majoritati care sa stie ce inseamna colaborare", a mai comentat Ciuca. (V.D.)
UDMR are probleme cu democratii
Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, a declarat, ieri, ca si reprezentantii Uniunii au "unele probleme" in legatura cu o parte dintre actiunile PD, sustinand ca actuala Coalitie va trebui regandita. "Aceasta Coalitie nu functioneaza intotdeauna ca o Coalitie. Poate ca ea va trebui regandita. Deciziile importante nu pot fi luate fara a consulta toti partenerii, fara a tine cont de opiniile colegilor de Alianta", a spus Marton Arpad, comentand astfel anuntul facut de liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, privind decizia PNL de a limita colaborarea la nivel parlamentar cu PD. Pe de alta parte, Marton Arpad a aratat ca si UDMR are o serie de probleme provocate de "unele actiuni ale PD", exemplificand in acest sens blocarea dezbaterilor la proiectul privind statutul legii minoritatilor. In plus, deputatul maghiar a pomenit si despre o serie de masuri impuse de PD cu justificarea potrivit careia acestea ar fi solicitate de procesul de aderare, procedeu cu care Uniunea "nu este de acord". Pe de alta parte, anuntul lui Antonescu nu va conduce, potrivit lui Arpad, la constituirea unei noi majoritati parlamentare. "Nu se poate vorbi despre o noua majoritate parlamentara. Exista, insa, majoritati vremelnice, care nu sunt benefice, in functie de voturile care se dau", a mai spus reprezentantul UDMR. El subliniat si necesitatea mentinerii stabilitatii politice, impusa de procesul de aderare, mentionand ca "disputele din ultimele zile, inclusiv cazul ministrului Atanasiu", lasa impresia unei tendinte contrare acestei stabilitati. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.