Politia din Slovacia a anuntat la inceputul saptamanii ca atacarea unei studente de etnie maghiara - care a provocat o disputa diplomatica intre Budapesta si Bratislava - este o inscenare, informeaza Reuters. Uniunea Europeana a criticat vehement Guv
Politia din Slovacia a anuntat la inceputul saptamanii ca atacarea unei studente de etnie maghiara - care a provocat o disputa diplomatica intre Budapesta si Bratislava - este o inscenare, informeaza Reuters. Uniunea Europeana a criticat vehement Guvernul de la Bratislava cerandu-i sa asigure respectarea drepturilor minoritatii maghiare din aceasta tara.
Studenta slovaca de etnie maghiara, identificata ca Hedviga M., a declarat presei ca a fost batuta de doi barbati in orasul Nitra deoarece vorbea la telefonul mobil in limba maghiara. Ea a mai declarat ca atacatorii sai au scris pe camasa ei sloganuri antimaghiare. Incidentul a provocat vii dezbateri si proteste din partea Guvernului de la Budapesta, avand chiar loc o intalnire intre ministrii de externe pe aceasta tema.
"Procuratura a oprit investigatiile deoarece este dincolo de orice indoiala faptul ca acest incident nu s-a intamplat", a declarat ieri ministrul slovac de Interne Robert Kalinak. Liderul partidului maghiar din Slovacia (SMK) Bela Bugar sustine ca politia slovaca a efectuat presiuni asupra studentei pentru a o determina sa spuna ca a fost vorba de un incident fabricat. De la producerea incidentului, Hedviga M. nu a mai facut declaratii presei. Ministrul Kalinak a mai spus ca investigatiile au scos la iveala faptul ca in ziua presupusului incident nu au avut loc convorbiri telefonice pe numarul de mobil al studentei in cauza. Scandalul slovaco-maghiar l-a facut pe presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso sa isi exprime ingrijorarea fata de situatia minoritatilor in Slovacia.
Studenta acuza politia de presiuni
Studenta de etnie maghiara atacata in Nitra, Slovacia, in urma cu cateva saptamani, a declarat pentru cotidianul Uj Szo ca nu a mintit niciodata autoritatile, transmite Mediafax. "Am spus intotdeauna adevarul", a afirmat studenta in cadrul primului sau interviu. Ea a afirmat in timpul interogatoriilor de saptamana trecuta ca politia a exercitat presiuni asupra ei sa recunoasca faptul ca a simulat incidentul, insa si-a mentinut declaratia initiala, adaugand ca este dispusa sa efectueze testul poligrafic. Interviul a avut loc imediat dupa ce premierul slovac, Robert Fico, si ministrul de Interne, Robert Kalinak, au declarat, marti, ca intreaga afacere a fost inventata de studenta. Ministrul a apreciat ca victima nu a primit nici un apel pe telefonul mobil in ziua atacului, in pofida afirmatiilor ca a fost atacata deoarece vorbea in limba maghiara.
Gabor Gal, avocatul studentei, a declarat ca acesta nu a sustinut niciodata ca a folosit telefonul. Socata de atac, ea a declarat ca este posibil sa-l fi utilizat sau ca atacatorii ar fi auzit-o dand instructiuni unui cuplu aflat intr-o masina inmatriculata in Ungaria. "Aceasta a fost conversatia pe care au auzit-o probabil cei care m-au atacat. Mi-au strigat <<In Slovacia sa vorbesti numai slovaca>>. Am cazut de acord si le-am cerut sa ma lase in pace, am fost inconjurata, tarata intr-un tufis si batuta pana mi-am pierdut cunostinta", a afirmat Hedviga M. Femeia a fost interogata de doua ori de politie, imediat dupa incident. "M-au tot intrebat daca am legaturi cu Partidul Coalitiei Ungare din Slovacia si daca vreau sa fac public incidentul", a precizat ea.
In timpul celui de-al treilea interogatoriu, care a avut loc sambata si a durat sase ore, sase politisti au incercat sa o convinga sa marturiseasca ca a inventat incidentul. "Au fost deosebit de brutali cu mine, au folosit un limbaj agresiv. M-au pus sa inchid telefonul mobil si nu m-au lasat sa sun un avocat", a declarat ea.
Batausi maghiari prezentati drept romani
Mass-media din Ungaria s-a inflamat in cursul saptamanii trecute reclamand insistent un incident care ar fi avut substrat etnic in Romania. Pe scurt: televiziunile si agentiile de presa din Ungaria au subliniat in cadrul mai multor stiri ca doi biciclisti unguri care se antrenau pe soselele din Romania ar fi fost batuti de trei romani doar pentru simplul fapt ca erau unguri. Ministrului de Interne Vasile Blaga i s-a reprosat acest incident in cursul vizitei sale de saptamana trecuta din Germania. In realitate, atacatorii celor doi cetateni unguri sunt de nationalitate maghiara, iar incidentul nu a avut nici cea mai mica urma de motivatie etnica.
Mass-media maghiara a subliniat in permanenta ideea conflictului interetnic: agentia ungara de presa MTI informa pe 4 septembrie ca "Multiplul campion ungar la ciclism Nagy Zoltan a venit la redactia MTI din Debretin pentru a ne informa de faptul ca el si colegul sau au fost agresati in Romania. Cei doi biciclisti se antrenau pentru un concurs de ciclism. (...) In timpul altercatiei, ochelarii de soare ai lui Nagy Zoltan au fost sparti, iar bicicleta colegului sau a fost avariata. Batausii au parasit locul accidentului vociferand amenintari antimaghiare, a mai comentat sportivul". Duna TV si-a informat telespectatorii ca "Pe fetele si corpurile celor doi tineri din Debretin se vad clar urmele violentelor. Potrivit campionului ungar Nagy Zoltan (...) din masina s-au dat jos trei barbati, care au inceput sa-l bata pe colegul sau (...) Agresorii au plecat aducand injurii si amenintari la adresa maghiarilor". Duna TV reia cazul intr-un buletin de stiri ulterior, afirmand ca "Doi biciclisti au fost batuti in Romania. In afara de asta, printre cuvintele de ocara la adresa ungurilor au fost amenintati. Politistii romani de frontiera s-au ferit sa ii ajute, astfel ca au trecut multe ore pana cand au putut face plangere".
Demonstratie anti-Romania la Bruxelles
Un mic grup de etnici unguri a demonstrat ieri in fata sediului din Bruxelles al Comisiei Europene, reclamand o serie de drepturi in favoarea minoritatii maghiare din Romania, informeaza Rompres.
Protestul a fost organizat inaintea prezentarii de catre Comisia Europeana, la 26 septembrie, a raportului de monitorizare a progreselor Romaniei, ultimul inaintea aderarii la Uniunea Europeana, asteptata pentru 1 ianuarie 2007.
Demonstrantii au dat citire unei petitii prin care cer Uniunii Europene sa insiste ca Romania sa recunoasca limba maghiara drept limba oficiala.
Alte revendicari vizeaza crearea unui parlament regional pentru Transilvania, autonomia Tinutului Secuiesc, eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva minoritatii ungare si restituirea proprietatilor acesteia.
Petitia a fost trimisa si liderilor Comisiei Europene, Parlamentului European si Consiliului European.
Manifestatie maghiara interzisa la Bratislava
Primarul Bratislavei, Peter Ciernik, a interzis organizarea unei manifestatii unguresti suspectate ca ar spori tensiunile interetnice, prevazuta sa aiba loc sambata in capitala Slovaciei, informeaza Rompres. Manifestatia urma sa fie organizata de miscarea ungureasca extremista "64 de comitate", sub egida careia s-a mai desfasurat recent o importanta manifestatie antislovaca in capitala Ungariei, Budapesta.
Potrivit primarului, manifestatia programata sa aiba loc sambata ar fi putut capata accente de "incitare la ura si intoleranta" interetnica, motiv pentru care a fost interzisa. Tensiunile intre comunitatile slovaca si maghiara au aparut dupa intrarea in luna iunie a Partidului National Slovac (de extrema dreapta, cu orientare antimaghiara, antitiganeasca si antihomosexuala) in Guvernul slovac al premierului de stanga, Robert Fico.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.