Circa 480.000 de muntenegreni s-au prezentat ieri la urne in cadrul primelor alegeri generale organizate dupa proclamarea independentei fata de Serbia, la 3 iunie 2006, informeaza Rompres. Aceste alegeri vor desemna membrii viitorului parlament de la
Circa 480.000 de muntenegreni s-au prezentat ieri la urne in cadrul primelor alegeri generale organizate dupa proclamarea independentei fata de Serbia, la 3 iunie 2006, informeaza Rompres. Aceste alegeri vor desemna membrii viitorului parlament de la Podgorica si deputatii locali a 13 din cele 21 de municipalitati. Forul legislativ va avea 81 deputati, fata de 75 cati are in prezent, si principala lui sarcina va fi adoptarea unei noi Constitutii.
Pentru alegerile de ieri erau inscrisi peste 700 de candidati, repartizati in sase coalitii, cinci partide si o lista independenta. Principalele formatiuni cu pondere in optiunile electoratului sunt Coalitia pentru un Muntenegru european, a premierului Milo Djukanovic, si o coalitie formata din trei partide de opozitie, dominata de Partidul Socialist Popular (SNP), condus de Predrag Bulatovic.
Rol important pentru minoritati
In ultimii zece ani, Guvernul muntenegrean a fost dominat de Partidul Democrat al Socialistilor (DPS), premierul Milo Djukanovic fiind cel care a condus Muntenegrul pe calea independentei fata de Serbia. Cele doua coalitii s-au confruntat deja in cadrul referendumului de la 21 mai, blocul lui Bulatovic pronuntandu-se pentru mentinerea unui stat comun cu Serbia.
Un rol important in cadrul primelor alegeri generale din Muntenegru il vor juca partidele minoritatilor etnice, care mizeaza pe nemultumirea populatiei fata de promisiunile neindeplinite ale guvernului si pe anularea de catre Curtea Constitutionala, pe motiv ca incalca principiul egalitatii intre cetateni, a Actului Drepturilor Minoritatilor, adoptat cu doar zece zile inaintea referendumului din 21 mai. Legea garanta un numar fix de locuri in Parlament pentru partidele minoritatilor, respectiv un loc pentru grupurile minoritare care reprezentau 1-5% din populatie si trei locuri pentru grupurile etnice care depaseau 5% din populatie. Potrivit recensamantului din 2003, dintr-o populatie totala de 620.000 de persoane, etnicii muntenegreni reprezinta 43%, sarbii 32%, bosniacii aproximativ 8%, albanezii 5%, musulmanii 4% si croatii 1%. Voturile minoritatilor etnice au avut o importanta cruciala in demersul lui Djukanovic de a castiga referendumul pentru independenta Muntenegrului, in ciuda opozitiei majoritatii sarbilor si a unor muntenegreni. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.