Anul acesta politicieni de Dambovita au inceput sa descopere "pacate ale Romaniei" . Unii dintre ei, uitand se se auto-radiografieze, au ridicat piatra, reclamand pacate ale Bisericii Ortodoxe Romane. Pe langa cele privind preotii-informatori, un altul l-ar constitui neimplicarea acestei institutii in rezolvarea crizei de valori cu care se confrunta Romania. Daca asemenea acuzatii ar fi fost aduse de oameni cu o viata imbunatatita duhovniceste, crestini practicanti, observatia ar fi avut cu adevarat alte semnificatii. Sub pretextul ca unii ar fi "sustinatori" ca si cum Biserica Ortodoxa Romana este o echipa de fotbal -, unii politicieni isi aroga calitatea de a judeca si condamna pacatele clericilor. Paradoxal, acestia nu se implica si nu-si asuma viata bisericeasca, dar considera "salvatoare" implicarea Bisericii in viata sociala!
Sa ne intelegem: nu am nimic impotriva opiniilor critice atunci cand sunt indreptatite si, mai ales, provin de la oameni nedreptatiti; dar le consider ineficiente cand au continut demagogic. E greu sa ai viziuni socio-politice cand suferi de acest pacat! Din pacate, "pacatul" demagogiei constituie caracteristica majoritatii clasei politice romanesti care, obisnuita ca Biserica sa intoarca si obrazul celalalt atunci cand incaseaza o palma, si-a facut obiceiul de a o critica, fara drept de apel.
Biserica nu a fost si nu este nici de stanga, nici de centru, nici de dreapta - orice ar insemna din punct de vedere politic acest lucru -, ci este deasupra acestor definitii limitate, pentru ca le transcede. La Biserica vine si vamesul si fariseul, si dreptul si pacatosul, chiar daca, din punct de vedere duhovnicesc, unul este mai indreptat decat altul. In ceea ce priveste vrednicia slujitorilor ei, nu pot decat sa ma intreb: cine judeca pe cine si de ce? Cu ce drept sunt judecate cele ce tin de judecata lui Dumnezeu? "Si acum zic voua: Feriti-va de oamenii acestia si lasati-i, caci daca aceasta hotarare sau lucrul acesta este de la oameni, se va nimici; Iar daca este de la Dumnezeu, nu veti putea sa-i nimiciti, ca nu cumva sa va aflati si luptatori impotriva lui Dumnezeu" (Fapte, 5, 38-39). Biserica este a Mantuitorului Hristos! Nu a fost niciodata a dictatorului Ceausescu, sau a unor politicieni conjuncturali, orice nume ar purta ei: Iliescu, Basescu, Iorgulescu... Biserica nu este o institutie de Stat, ci una a poporului roman. Faptul ca primeste de la Stat o contributie de sustinere materiala a activitatii sale nu transforma Biserica intr-o institutie a Statului, intrucat cultele, potrivit Constitutiei Romaniei, sunt separate de acesta. Aceasta contributie trebuie judecata prin prisma faptului ca, in tara noastra, cultele, inclusiv Biserica Ortodoxa Romana, nu si-au redobandit proprietatile confiscate de catre Statul roman, aflate inca in posesia si exploatarea acestuia.
Oare adevaratul motiv al condamnarii comunismului sa fi fost doar demonizarea celor care au lucrat in sistem? Daca este posibil asa ceva, atunci guvernantii de dupa 1989, data fiind coruptia din tara noastra si umilintele pe care le indura poporul roman, ar putea fi condamnati in egala masura, folosind aceleasi criterii morale. Suntem cu adevarat mai buni decat eram inainte de 1989? Oare, din moment ce ne slujim de aceleasi parghii construite de oameni pe care acum ii renegam si cu aceleasi scopuri, adica de a santaja, - si aici ma refer in special la dosarele din arhiva fostei securitati, nu traim un deja vu? In calitate de cetatean roman, ma intreb, caror interese servesc politicienii nostri? Ale lor personale, ale noastre - ale romanilor - sau ale altor natiuni? Cred ca Romania are nevoie de propria sa viziune, de propriul ei viitor, dar consider ca lipsa unui proiect social adecvat Romaniei, in care sa fie investita coerent energia acestui popor, face ca aceasta tara sa bata pasul pe loc. Avem nevoie de persoane care sa intruchipeze calitati de teoretician vizionar si constructor revolutionar. Din pacate, insa, pe intelectualii romani nu-i mai preocupa asemenea lucruri. In Romania s-a declansat o Inchizitie acrestina la care este supusa insasi Biserica. In trecut Romania era considerata o gigantica inchisoare, iar astazi arata ca o imensa sala de judecata, in care judecatorii nu s-au judecat pe ei insisi. Cum va arata ea in viitor?