Porcii de Craciun vor putea fi sacrificati dupa un "ritual" stabilit de Comisia Europeana, adoptat si in legislatia interna. De altfel, legiuitorii s-au gandit la toate animalele si pasarile atunci cand au stabilit Normele sanitare veteriare privind protectia animalelor in timpul sacrificarii si uciderii. Mai mult, actul normativ are grija si de modul in care se practica sacrificarile religioase. In noile conditii, cultele religioase practicante de astfel de ritualuri vor putea sa sacrifice in continuare animale, dar numai sub raspunderea unui medic veterinar, asa cum este stabilit prin norme specifice privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii proaspete. Ideea principala a acestui act normativ este ca sacrificarea si uciderea animalelor si pasarilor sa se faca "in mod uman si eficient". De aceea, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care a promovat acest act normativ, a impus ca personalul angajat pentru sacrificarea animalelor "sa prezinte indemanare necesara, abilitatea si cunostintele profesionale pentru aceasta operatie".
Ordinea de ucidere si sacrificare a animalelor este bine stabilita. Astfel, prima data, animalele trebuie mutate in adaposturile speciale de la abatoare, in conditii de confort pentru viitoarele victime. Urmeaza faza contentionarii (n.r. - restrictionarea miscarilor in vederea procedurilor ulterioare, adica ucidere), care trebuie sa fie facuta fara durere, suferinta sau ranire pentru animal. Mai mult, picioarele animalelor nu trebuie legate, iar suspendati pot fi numai iepurii si pasarile. Dupa contentionare, animalele sunt asomate (adica adus in stare de inconstienta) si apoi ucise. Asomarea se realizeaza prin metode bine definite: pistol cu glonte captiv, lovire, electronarcoza si expunere la dioxid de carbon. Legiuitorul a dat posibilitatea ca taranii sa-si poata sacrifica porcii pentru autoconsum fara sa respecte aceste norme, dar numai pana la aderare. Dupa ce vom deveni membri ai UE, porcii de Craciun vor putea fi sacrificati numai asomati, lasand la alegerea proprietarului varianta. Actul normativ nu precizeaza cine va asigura serviciile de asomare si nici cine va controla modul in care, in cazul in care se alege varianta lovirii pentru asomare, va controla corectitudinea procedeului.