""Valul pictat"", de W. Somerset Maugham, publicat in 1925 si editat de Polirom, e romanul ""nemasurat prin capacitatea lui de a spune o poveste fara inflorituri"" (G. Orwell). REVELATIA ADULTERULUI. Kitty Fane, o demoisela londoneza educata sa cre
""Valul pictat"", de W. Somerset Maugham, publicat in 1925 si editat de Polirom, e romanul ""nemasurat prin capacitatea lui de a spune o poveste fara inflorituri"" (G. Orwell).
REVELATIA ADULTERULUI. Kitty Fane, o demoisela londoneza educata sa creada ca frumusetea ii va deschide drumul catre un mariaj de invidiat, se izbeste brutal de realitatea adulterului. E drept, si adulterul ii deschide un drum - cel al holerei. Bacteriolog de profesie, sotul ei, Walter, ii descopera idila si ii da de ales: fie il insoteste intr-o zona afectata de holera, unde rolul lui e sa starpeasca epidemia, fie se marita cu amantul. Egoist, acesta din urma ii sugereaza sacrificiul. Ravasita si rupta de civilizatie, intr-o zona a Chinei stigmatizata de moartea cruda, Kitty mediteaza asupra propriei nemernicii si a handicapului frustrant de a-si vedea sotul ursuz si respingator in vreme ce pentru napastuiti el reprezinta sprijinul si mangaierea. Criticii atrag atentia asupra introspectiilor lucide si a monologurilor interioare echilibrate pe care personajele le opereaza asupra propriilor constiinte, rezultatul fiind acela ca destinele tuturor sunt atat de incalcit intretesute incat efectele reactiilor unora se resimt acut in viata altora, la mii de kilometri distanta. (Miruna Mihalcea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.