Europa sau Statele Unite? Ai posibilitatea sa alegi sau de fapt esti ales? Lupta dintre Uniunea Europeana si America pentru tinerii cercetatori a devenit acuta de cativa ani.

Anual se aloca miliarde de euro, respectiv dolari, pentru programe de cercetare, pentru burse de studiu sau alte forme de finantare pentru elevi si studenti. Companiile europene si americane au inceput insa sa-si recruteze viitorii angajati, inca de pe bancile scolii generale. In Romania, lucrurile sunt inca la inceput. Saptamana trecuta s-au intors in tara doua loturi de olimpici internationali, cei de la matematica si de la fizica. Festivitatea de premiere a fost organizata de doua companii private, care au subventionat pregatirea celor doua loturi pe intreg parcursul anului. Sase dintre cei 11 olimpici vor beneficia de burse anuale in valoare de 1.000 de euro, in vederea continuarii studiilor la facultati... din strainatate.
Statul roman nu prea investeste nici macar in olimpici. Faptul ca din ce in ce mai putini absolventi de liceu se indreapta spre stiinte, chimie, fizica nu pare a fi o drama. De altfel, aproape toti olimpicii internationali care aduc in Romania an de an medalii de aur, argint si bronz se orienteaza spre facultati din SUA.
Adrian Troie, inspector general in Ministerul Educatiei si Cercetarii, spune ca in Romania se depun eforturi mari pentru mentinerea primelor locuri la olimpiada si atrage atentia asupra faptului ca state precum India investesc tot mai mult in sustinerea elitelor. Migratia creierelor din Romania spre SUA este un fenomen care nu se intampla numai din statele slab dezvoltate spre tara tuturor posibilitatilor, ci din intreaga Europa. Uniunea Europeana a anuntat in primavara acestui an ca are planuri pentru infiintarea unui Institut European al Tehnologiei (EIT), cu un buget de unu sau chiar doua miliarde de euro, EIT ar trebui sa fie realizat intre 2009-2013, dar deocamdata Uniunea nu a ales inca locatia.

INSTITUTUL EUROPEAN AL TEHNOLOGIEI