Prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Romtransplant, este de parere ca un punct important in legislatia care regleaza donarea de organe este consimtamantul prezumat. ""Aceasta inseamna ca, daca decedatul in timp ce era in viata nu s-a opus expli
Prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Romtransplant, este de parere ca un punct important in legislatia care regleaza donarea de organe este consimtamantul prezumat.

""Aceasta inseamna ca, daca decedatul in timp ce era in viata nu s-a opus explicit prelevarii de organe, atunci nu mai este nevoie sa fie abordata familia. Sau aceasta este consultata, dar intr-o maniera mai rapida si mai eficienta decat asa cum prevede actuala legislatie, potrivit careia trebuie sa se astepte ca sapte-opt membri ai familiei sa se puna de acord, iar ei, nu de putine ori, au pareri opuse, trebuie sa treaca peste un moment pshihologic si nu se pun de acord"", avertizeaza prof. dr. Irinel Popescu. Avertismentul a fost facut la al cincilea Congres National Romtransplant, la care participa atat specialisti romani, dar si din Italia, Japonia, Germania, SUA. Trei sferturi din tarile europene au ca lege de baza pentru acceptarea donarii de organe consimtamantul prezumat, exceptie facand Anglia si Germania, a declarat in cadrul congresului Guido Gabriel Persijn, presedintele Eurotransplant. Consimtamantul prezumat presupune ca o persoana sa accepte ca dupa decesul sau sa ii fie prelevate organe pentru efectuarea de transplanturi. (Larisa Neagoe)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.