Apele au trecut. Nevoile au ramas. Sinistratii din sudul tarii au nevoie de solidaritatea noastra. Acum e momentul sa le-o dovedim. ""Ne-au gonit si de acolo, de unde stateam, ca a intrat apa in Dorobatua€¦ si ne-au mutat aici!"" Sin
Apele au trecut. Nevoile au ramas. Sinistratii din sudul tarii au nevoie de solidaritatea noastra. Acum e momentul sa le-o dovedim. ""Ne-au gonit si de acolo, de unde stateam, ca a intrat apa in Dorobatua€¦ si ne-au mutat aici!"" Sinistrati, tabara Manastirea Tabara de sinistrati Manastirea. Corturile sunt insirate ordonat intr-un spatiu inchis cu garduri. La usa fiecaruia e amplasat un sac pentru gunoi, iar pe iarba dintre ele nu gasesti nici o hartiuta. ""De tabara asta ne-am ocupat noi!"", spune cu mandrie un jandarm tanar, care tine neaparat sa ne insoteasca peste tot si sa ne arate cat s-a muncit acolo. Conditiile sunt minime, dar din fiecare cort razbate tristetea. Cei care locuiesc acolo nu sunt turisti veniti in camping, sunt oameni peste care Dunarea flamanda s-a pravalit de nici unde si le-a inecat in apele murdare toata agoniseala de-o viataa€¦ Camera de filmat si aparatul de fotografiat ii adunau pe toti la un loc sa-si spuna pasul. De acolo, din fotoliul in care stati si cititi aceste randuri, lucrurile par simple: sunt niste sinistrati. Dar fiecare dintre ei e un om cu o povestea€¦ ""Tie ce-ti trebuie, tataie?
Mi-ar trebui casa inapoi, ca-i trantita in apa gramada. Am muncit o viata intreaga si-am pierdut-o intr-o oraa€¦"" Veteran de razboi, tabara Manastirea E batran, are 86 de ani, e veteran de razboi si si-a pierdut un picior pentru o cauza dictata de mai-marii acestei tari. Acum asteapta sa vada ce-i da tara inapoia€¦ Nu era un om sarac, fiica lui e cadru didactic, iar ginerele a muncit sofer pe camion. Au strans bani si au facut o casa in care locuiau trei generatii. Destul de incapatoare, dar apa le-a luat totul. In banca n-au pastrat nimica€¦ Nu este doar povestea lor. In satul Manastirea, jumatate sub apa, oamenii s-au luptat cu raul cu mainile goale. Au ridicat un dig in mijlocul ulitei, ca sa opreasca dezastrul. Aproape toti isi renovasera casele, le vopsisera si isi aranjasera gradinile. ""Am furat pamant si nisip de la Primarie si-am adus aicea sa ne facem dig! Am muncit o noapte si, in cateva ore, tot a venit apa peste noi!"" Sat Manastirea Dunarea a muscat mai bine de patru kilometri din campie, iar malul s-a mutat cu totul. Romanul face haz de necaz. ""O sa facem un hotel pentru turisti si o sa-i plimbam cu barca"", rade o femeie. La casa ei n-a ajuns apa, dar cand a fost nevoie a pus umarul si i-a ajutat pe vecinii mai putin norocosia€¦ In ceea ce a mai ramas din curtea unei case, doi batrani stau si se uita la zidurile care se naruie incet. Pare o casa de papusi: din odaia de oaspeti a mai ramas doar jumatate si poti vedea de afara mobila umflata de apa. ""Ce faci, tataie, mai stai?
Unde sa mai stau, casa e jumatate jos..."" Sinistrati, sat Manastirea Jurnalul National, Intelligent Media Solutions, Asociatia de Initiativa Civica si Asociatia pentru Protectia Internationala a Romanilor, sustinute de Avantaj Net si Creative MDV, declanseaza campania ""Salvati Romania"". Pentru informatii despre cum ii puteti ajuta pe cei peste 14.000 de romani afectati de inundatiile din ultimele saptamani accesati site-ul www.salvatiromania.com. VIATA. Fac primii pasi in corturi, cu mancare incalzita pe pirostrii; igiena este un cuvant necunoscut


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.