Voltaire nu-si imagina nici o zi fara cafea. Si, uite asa, a ajuns sa bea zilnic 50 de cesti de ""licoare neagra"". Cafeaua - o otrava cu efect intarziat. ""Daca eu o beau de cativa ani si inca n-am murit, inseamna ca intr-adevar actioneaza ince
Voltaire nu-si imagina nici o zi fara cafea. Si, uite asa, a ajuns sa bea zilnic 50 de cesti de ""licoare neagra"".

Cafeaua - o otrava cu efect intarziat. ""Daca eu o beau de cativa ani si inca n-am murit, inseamna ca intr-adevar actioneaza incet."" Aceste ganduri ii sunt atribuite filozofului francez FranIois-Marie Arouet (1694-1778), cunoscut in istoria umanitatii sub numele de Voltaire, cel care ""a intruchipat stralucit spiritul luminilor"". Dar nu despre savantele sale ""Scrieri filozofice"" il amintim. Anecdotica timpului ni-l prezinta ca pe un ""inrait"" consumator de ""licoare neagra"". Bea zilnic continutul a 50 de cesti de cafea. Dependent de acest drog, avea reactii pe masura. S-a intamplat ca stocul de cafea sa se epuizeze. Infuriat pe lipsa de prevedere a slujitorilor, i-a trimis in cele patru zari ale cetatii, sa-i aduca, in cel mai scurt timp, ""otrava cu efect intarziat"". Cel care s-a intors primul cu ""aurul maroniu"" a primit pretul dublu, Voltaire exclamand: ""M-ai scapat de la moarte!"". Si uite asa, ""otrava cu efect intarziat"" a facut ca venerabilul nostru sa ajunga la o varsta matusalemica pentru acel timp, 84 de ani!
LICOARE. Un alt ""cafegiu"" notoriu: Honore de Balzac (1799-1850). Autorul ""Comediei Umane"", pur si simplu, diviniza aceasta ""zeama neagra"". Pe masa de lucru ""licoarea fermecata"" era nelipsita. Balzac considera ca dupa ""o ceasca de cafea totul se aprinde, iar ideile te coplesesc ca un batalion pe campul de lupta..."". Cand se afla in ""focul creatiei"", la cafea, ingurgita, in stilul caracteristic, oua si fructe. Cand ""juca in deplasare"", uimea asistenta cu apetitul sau pantagruelic. Nu intamplator, o parte din personajele sale intruchipeaza gurmanzi si gourmandise (cum s-ar zice pre limba noastra rafinati si lacomi): ""Le cousin Pons"", ""Le pIre Rouget"" etc.
""Boala"" acestei ""bauturi intelectuale"", cum o numea Lefebvre, s-a manifestat nu numai la literatii europeni. Si, ""peste garla"", in State, sunt reprezentanti de marca.
Un exemplu: Ernest Hemingway (1899-1961), laureat al Premiului Nobel, in anul 1954. Autorul romanului ""Batranul si marea"" spunea ca dupa ""prima ceasca de cafea devii emotionat, a doua te face nelinistit, iar a treia te lasa fara somn"". Cu toate acestea, scriitorul obisnuia sa bea zilnic cate 3-4 cafele ""strong"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.