Exista o stransa legatura intre varicela si zona zoster. Cele doua boli infectioase sunt provocate de acelasi virus care odata patruns in organism nu mai poate fi eliminat. Totul incepe cu varicela, cunoscuta in popor drept varsatul de vant. In

Exista o stransa legatura intre varicela si zona zoster. Cele doua boli infectioase sunt provocate de acelasi virus care odata patruns in organism nu mai poate fi eliminat.

Totul incepe cu varicela, cunoscuta in popor drept varsatul de vant. In general, in copilarie, virusul varicelei ajunge in organism si ramane acolo toata viata. El se cantoneaza la nivelul ganglionilor limfatici de la nivelul coloanei vertebrale, unde se pastreaza in stare latenta. Este suficienta o scadere a imunitatii organismului pentru ca virusul sa iasa din ascunzatoare si sa se manifeste sub forma de zona zoster.
SIMPTOME. Senzatia de arsura si mancarimile sunt simptome care preced aparitia eruptiei, care se situeaza pe spate. Plagile sunt insotite de dureri intense, greu de suportat. Mai mult decat atat, durerile pot persista luni intregi sau chiar ani, in special in cazul varstnicilor.
O alta localizare posibila a bolii zona zoster este la nivelul ochiului. Zona zoster oftalmica este insa foarte dureroasa si foarte periculoasa pentru ca poate duce la pierderea vederii.
De retinut, ca zona zoster nu poate fi prevenita prin nici o metoda. Boala apare pe neasteptate, atunci cand organismul este lipsit de aparare. Stresul, oboseala prelungita si diferite alte boli afecteaza imunitatea si declanseaza activarea virusului.
TRATAMENT. Ceea ce se poate face impotriva zonei zoster este tratarea cat mai rapida, de la primele senzatii de arsura, inainte de aparitia bubitelor. Cand o persoana se plange de dureri pe traiectoria unui nerv de la nivelul spatelui, de exemplu intre doua coaste, poate fi vorba despre zona zoster. Prezentarea la medic de la primele simptome este importanta pentru ca un tratament antiviral precoce evita durerile persistente. In alte cazuri, tratamentul consta in administrarea de medicamente antialgice si uneori antidepresive.

INFECTARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.