Partidul Liberal nu se resimte atat de mult de lipsa de program, intrucat, venind la carma dupa zeci de ani de comunism si postcomunism, programul sau trebuie sa fie restaurativ; este ceea ce se si constata, in prezent, intre altele si din aceea ca s
Partidul Liberal nu se resimte atat de mult de lipsa de program, intrucat, venind la carma dupa zeci de ani de comunism si postcomunism, programul sau trebuie sa fie restaurativ; este ceea ce se si constata, in prezent, intre altele si din aceea ca sesizarile privind incalcarea drepturilor prin abuz administrativ au scazut. Aceasta nu ne impiedica sa constatam si existenta unor grave acte de influentare, adesea venind din partea Serviciului Roman de Informatii, care refuza sa restituie imobile apartinand unor proprietari nationalizati, in ciuda hotararilor judecatoresti; acesta este cazul vilei Mavrocordat din Parcul Bonaparte din Bucuresti, cedata recent SRI prin hotarare de guvern, in loc de a fi restituita vechilor proprietari nationalizati, conform hotararii Curtii de Apel.
Cel mai slab se prezinta, sub acest raport, Partidul Social Democrat. De ce spun aceasta? Pentru ca, prin definitie, social-democratii vin in fata electoratului cu un pachet de reforme de a caror indeplinire atarna credibilitatea partidului. Ca urmare, Partidul Social Democrat al domnilor Geoana si Iliescu - profilat, pana nu demult, ca succesor al comunismului - este judecat de electorat cu un plus de exigenta. Este ceea ce se constata in prezent si din cererile de organizare a unui congres extraordinar, care sa stabileasca viitoarea orientare si conducere. Numai ca, in lipsa unui program bine studiat, nici congresul extraordinar nu-i de natura sa remedieze scaderea de popularitate a partidului si sa puna capat certurilor pentru sefie.
Or, partidului ii lipsesc fortele intelectuale si specialistii necesari conceperii unui program convingator. Accentul pus pe democratizarea conducerii este remarcabil, dar vine in momentul cand complexitatea crescanda reclama elite si specialisti - domeniu in care actualii guvernanti stau mult mai bine, mai ales ca pregatirea acestora necesita timp.
Persoanele care vin in contact cu noua birocratie de stat - din care nu mai fac parte, cu prioritate, asii originii "sanatoase", ci tineri bine instruiti, cu studii si specializari in occident - reflecta si o capacitate superioara de programare, deocamdata la Alianta Dreptate-Adevar... Pe cand si la Partidul Social-Democrat?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.