Autoritatea pentru
Tineret da astazi socoteala la
Comisia Europeana de la Bruxelles pentru un milion de euro deturnati din programul
european ""Youth"".

Autoritatea Nationa-la pentru Tineret (ANT) prezinta azi la la Bruxelles, la reuniunea Consiliului ministrilor pentru tineret din Uniunea Europeana rezultatele controlului cu privire la modul in care s-a derulat in Romania programul ""Youth"" (Tineret) in perioada 2000-2001, a declarat presedintele ANT, Karoly Borbely. Asta dupa ce la finele anului trecut, Comisia Europeana a suspendat programul din care sunt finantate proiectele pentru tineret in Romania. Oficialii europeni au constatat ca tara noastra datoreaza aproximativ un milion de euro Comisiei. ""Management defectuos"" - a fost acuza CE adusa autoritatii pentru tineret de atunci, respectiv Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT) - care in perioada 2000-2001 se numea EUROTIN.
DETURNARI. EUROTIN a finantat o serie de proiecte considerate neeligibile, de care au beneficiat mai multe organizatii neguvernamentale romanesti. Reprezentantii ANT spun ca programul ar putea fi reluat in martie, in conditiile in care ANSIT a fost desfiintata. Programele ""Youth"" in Romania au fost supuse unui audit, incepand cu 2002, in urma caruia ar fi fost descoperite deturnari de fonduri.
MASURI. Karoly Borbely a declarat ca planul stabilit de ANT cu reprezentantii Comisiei Europene presupune, printre altele, trecerea programului ""Youth"" in directa subordonare a presedintelui Autoritatii, realizarea unui audit permanent cu privire la program si compatibilizarea sistemului
contabil al ANT cu normele europene.
In luna decembrie a anului trecut, directorul general al Directiei pentru Educatie si Cultura din cadrul Comisiei Europene, Nikolaus van der Pas, a luat decizia de a suspenda derularea programului ""Youth"" in Romania, apreciind ca acesta a fost gestionat in mod gresit de autoritatile romane responsabile cu derularea lui.