Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat.

Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o
retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai
s-a incheiat.

Fierbinteala mare in Justitie. Ghinioanele s-au tinut scai martea trecuta de protagonisti ai celor doua dosare penale aflate acum in lumina reflectoarelor: ""Tamara"" si ""Rompetrol"". Familia Nastase este urmarita penal de DNA pentru coruptie, nume grele au fost ""listate"" la invinuiri in cazul Patriciu. ""Bomboana"" de pe... tort a pus-o insa joi Senatul cu votul sau impotriva DNA.
MARTEA INVINUIRILOR. In lupta lor fie contra coruptiei, fie contra crimei organizate economico-financiare, procurorii au batut marti gongul punerii sub invinuire. Departamentul National Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva sotilor Dana si Adrian Nastase pentru mita, in cazul Zambaccian. Primul ceas negru pentru fostul premier. Parchetul instantei supreme a facut acelasi lucru cu Sorin Rosca Stanescu, directorul cotidianului Ziua, si cu Sorin Pantis, fost ministru al Comunicatiilor si director la GRIVCO, pentru implicare in ""Operatiunea Manipularea Bursei"". Al doilea ceas negru al zilei. Reactiile ""ghinionistilor""? Similare, in sensul ca ar fi victimele unor ""lucraturi"" politice.
JOIA NEAGRA. Al treilea ceas rau a batut si el, dar peste doua zile, in Senat. Dangatul ""a lovit"" din plin lupta anticoruptie si unul dintre cele mai importante puncte ale reformei ministrului Monica Macovei. In timp ce seful Anticoruptiei, Daniel Morar, cerea voie Camerei Deputatilor sa-i perchezitioneze vreo doua case lui Adrian Nastase, Senatul respingea ""Ordonanta DNA"", luandu-i acestuia ""obiectul muncii"". Adica dreptul de a mai cerceta parlamentarii suspectati de coruptie.
CU OCHII LA BASESCU. Votul Senatului a pus pe jar intreaga justitie si scena politica. Justitia, pentru ca decizia presupune iar o trambalare a dosarelor cu ""rechini"" de la un Parchet la altul, ceea ce inseamna cel putin o oarecare intarziere a anchetelor. Cum ""Mutarea"" ar fi cam a treia, in ultimele noua luni, iar raportul UE bate la usa, este de inteles de ce justitia (capitol problema pentru integrare) a intrat in fierbere. Politicul e si el in foc, deoarece votul Senatului, indiferent de cauzele care l-au generat, constituie o dovada a faptului ca Alianta de la guvernare nu este capabila sa-si sustina in mod coerent reformele promise. Acum, reprezentanti din toate cele trei puteri in stat, Executivul, Legislativul si Justitia, asteapta ca presedintele tarii sa-si lamureasca dilema: a promulga sau a nu promulga. Cu legea in mana, Traian Basescu are de luat hotararea decisiva.

ROMPETROL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.