Uitati de dezbaterea privind aderarea Turciei sau despre obligatiile Croatiei fata de Tribunalul de la Haga ca moneda de schimb pentru integrare! Islanda si Finlanda le iau fata in discutiile privind extinderea. Bruxellesul a intins deja covorul r

Uitati de dezbaterea privind aderarea Turciei sau despre obligatiile Croatiei fata de Tribunalul de la Haga ca moneda de schimb pentru integrare! Islanda si Finlanda le iau fata in discutiile privind extinderea.

Bruxellesul a intins deja covorul rosu pentru a intampina delegatia turca si a stabili cadrul negocierilor de aderare. I-a atentionat si pe croati ca s-au cam lasat pe tanjeala cu predarea criminalilor de razboi si sustine, in general, ca despre de extindere se va vorbi mai cu jumatate de gura dupa integrarea Romaniei si a Bulgariei. In acest timp, pe frontul statelor membre se pregatesc spectaculoase repozitionari. O zona insulara semiautonoma din Finlanda ameninta ca va intoarce spatele Uniunii, in vreme ce Islanda se pregateste sa-i ia locul in clubul european.
""Criza"" a debutat la inceputul saptamanii. Oficialii din Insulele Aaland au luat foc cand Comisia Europeana i-a avertizat ca-i va trimite in fata Curtii de Justitie de la Strasbourg, pentru ca permit vanzarea pe feriboturi a unui anumit tip de tutun interzis in UE.
SATUI. Noua obiectie a Comisiei li s-a parut prea mult, mai ales ca, recent, Finlanda a fost mustrata pentru ca nu respecta prevederile europene in privinta vanatorii. Individualisti de felul lor, mai ales dupa 1921, cand au fost de acord sa devina parte a Finlandei, cu conditia sa aiba putere de decizie in anumite domenii de bucatarie interna, cei din Aaland analizeaza variantele de a parasi Uniunea. In timp ce ei se pregatesc de plecare, un alt stat nordic da semne timide ca ar fi tentat sa-si faca intrarea in clubul european.
CALCULE. Pentru Islanda, 2015 ar fi un an bun pentru aderare, cel putin in opinia premierului statului nordic, Halldor Asgrimsson. Totul e in functie de Suedia si de Danemarca, importanti parteneri economici ai Islandei.
Daca cele doua tari isi mentin, alaturi de Marea Britanie, decizia de a nu adopta moneda euro, Islanda ar ramane, ca si in prezent, membru al Zonei Economice Europene (EEA).
In caz contrar, islandezii va trebui sa ia in calcul aderarea. In prezent, Islanda are dificultati in a-si exporta unul dintre principalele produse, pestele, intrucat coroana islandeza este mult mai puternica decat euro sau dolarul, a explicat un purtator de cuvant al Guvernului.

CUM SE IESE DIN UNIUNEA EUROPEANA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.