Actorul Omar Sharif, care a incetat din viata vineri, la varsta de 83 de ani, a fost inmormantat duminica, iar ceremonia a avut loc la marea moschee Mushir Tantawi din Cairo, Egipt, sicriul sau fiind invelit in steagul egiptean si voal negru, potrivit contactmusic.com.

Actorul Hussein Fahmy, prieten al lui Omar Sharif, s-a numarat printre apropiatii veniti alaturi de familie sa-si ia ramas bun de la starul cinematografiei, care a suferit in ultimii ani ai vietii de maladia Alzheimer. Potrivit unor surse citate de acelasi site, Omar Sharif a fost inmormantat la cimitirul El Sayada Nafisa, din sudul orasului Cairo. Intre timp, din toate partile lumii au venit mesaje de apreciere si de adio.

Actrita, regizoarea si cantareata Barbra Streisand l-a descris pe cel cu care a colaborat la filmul "Funny Girl" (1968) ca fiind "aratos, sofisticat si fermecator". "Omar a fost un egiptean mandru, a fost prima mea sursa de inspiratie pentru un rol principal in film. Ma simt norocoasa ca am avut ocazia sa lucrez cu el si sunt trista sa aflu de disparitia sa", a spus Streisand.

Condoleante au fost transmise si de actorul si regizorul spaniol Antonio Banderas, acesta afirmand ca a pierdut "un mare prieten", caruia ii va simti lipsa pentru totdeauna.

Sir Roger Moore i-a adus un omagiu lui Sharif pentru rolul pe care acesta l-a realizat in "Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia", in 1962, pentru care a primit premiul Globul de Aur. "Cadrul minunat in care Omar Sharif este introdus in film m-a urmarit ani intregi. Un film genial si un actor excelent. I se va simti lipsa", a notat acesta pe contul sau de Twitter.

Cu cateva zile inaintea decesului starului hollywoodian, Omar Sharif Jr., nepotul artistului, publica pe contul sau de Facebook o fotografie in care apare alaturi de bunicul sau celebru, insotita de mesajul "Te iubesc", iar, in ziua inmormantarii, acesta a postat alte patru imagini in care se afla alaturi de acesta, cu mesajul "Nu voi uita niciodata", scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Accident tragic în Egipt, după ce un tren a deraiat. Două persoane...
Accident tragic în Egipt,...

Potrivit news.sky.com, James Cameron-Wilson, editorul executiv al Film Review Annual, a spus ca Omar Sharif a fost probabil "cel mai faimos egiptean de la Tutankhamon si pana in prezent". "A fost o veritabila legenda", a mai spus James Cameron-Wilson.

La randul sau, actorul Josh Gad si-a exprimat pe contul sau de Twitter tristetea la vestea decesului lui Omar Sharif. "Am crescut cu Lawrence si Jivago. O mostenire cu multiple pelicule clasice atemporale".

"Iti multumesc #OmarSharif - iti multumesc pentru inteligenta, eleganta si stilul tau. Ai lasat o amprenta de nesters in cinema", a scris si actorul Matthew Modine pe Twitter.

Actorul de origine egipteana Omar Sharif, care a murit vineri, in urma unui infarct, a fost o legenda a cinematografiei si televiziunii internationale, jucand in peste 100 de filme, dar si in productii TV.

Citeste si:
Doliu in industria auto: Sergio Marchionne a incetat din viata la...
Doliu in industria auto:...

Omar Sharif, pe numele real Michel Dimitri Shalhoub, s-a nascut in Alexandria, intr-o familie melkita greco-catolica din Liban, ulterior el convertindu-se la religia islamica. El si sotia sa, Faten Hamama - un star al cinematografiei egiptene -, au avut un fiu, Tarek, care a aparut in filmul "Doctor Jivago" ca versiunea tanara a personajului interpretat de Sharif. Omar Sharif si sotia sa s-au despartit in 1966 - la un an dupa ce actorul s-a mutat in Europa, iar apoi au divortat, in 1974. Sharif nu s-a recasatorit, potrivit variety.com.

Sharif si Faten Hamama au realizat mai multe filme impreuna, printre care provocatoarea melodrama "Sleepless" (1957) si o versiune cinematografica a clasicului "Anna Karenina", intitulata "The River of Love" (1960).

Omar Sharif si-a facut debutul in filmul egiptean in 1953 si a devenit o celebritate in tara sa natala, inainte de a-si castiga recunoasterea internationala cu rolul interpretat in "Lawrence al Arabiei/ Lawrence of Arabia" (1962), pentru care a obtinut doua premii Globul de Aur si o nominalizare la Oscar, conform biography.com.

Citeste si:
Bărbatul ucis de Monica Odagiu a fost înmormântat. Cine l-a condus...
Bărbatul ucis de Monica...

Ulterior, actorul s-a mutat la Hollywood. In anii 1960, Sharif a jucat si in filmele "Doctor Jivago" (1965), care i-a adus un Glob de Aur pentru cel mai bun actor intr-un film-drama, si "Funny Girl" (1968). De asemenea, a fost recompensat cu un premiu César pentru cel mai bun actor in 2004, pentru "Domnul Ibrahim si florile Coranului".

Printre filmele in care Omar Sharif s-a facut remarcat se numara si "Rolls Royce-ul galben/ The Yellow Rolls-Royce" (1964), "Capcana/ Behold a Pale Horse" (1964), "Genghis Khan" (1965) si "Mayerling" (1968).

In ceea ce priveste ultimele proiecte ale lui Sharif, acesta a jucat in "Samanta de Tamarin/ The Tamarind Seed" (1974), "Un cantec pe Broadway/ Funny Lady" (1975, o continuare a filmului "Funny Girl"), "Pantera roz contraataca/ Pink Panther Strikes Again" (1976), "Top Secret!" (1984) si "Heaven Before I Die" (1997). De asemenea, s-a implicat si in proiecte de televiziune, precum "The Far Pavilion" (1984) si "Calatoriile lui Gulliver/ Gulliver's Travels" (1996).

Citeste si:
10 celebritati internationale care ne-au parasit in anul 2015
10 celebritati internationale...

Totdata, acesta a publicat si o carte autobiografica, "The Eternal Male", si a fost cunoscut ca jucator de bridge, dupa ce a scris cartea "Omar Sharif Talks Bridge" (2004). De asemenea, numele lui a fost dat unui joc de bridge pe computer. Pasiunea actorului pentru acest joc a fost confirmata de acesta nu doar prin scrierea cartii, ci si prin declaratiile pe care le-a facut de-a lungul timpului, Sharif declarand, la un moment dat, ca prefera sa joace bridge decat sa interpreteze un rol intr-un film prost.

In 2003, a primit un Leu de Aur la Festivalul de Film de la Venetia pentru realizarile sale cinematografice, precum si premiul publicului pentru cel mai bun actor pentru rolul din "Domnul Ibrahim si florile Coranului". Actorul a fost membru in juriul acestui festival in anul 1990. Totodata, in 2004 a fost recompensat cu un premiu pentru intreaga cariera la Dubai International Film Festival.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.