Aproximativ 1 milion de romani sufera de tulburari de somn, in timp ce anual sunt depistati 1.000 de pacienti cu apnee in somn.

  • Tulburarile de somn - epidemia globala care ameninta sanatatea si calitatea vietii a 45% din populatia lumii

Societatea Romana de Pneumologie a anuntat organizarea in Romania a manifestarilor dedicate Zilei Internationale a Somnului, sarbatorita in acest an pe 18 martie, sub sloganul “Dormi bine, cresti sanatos". Se estimeaza ca aproximativ 35% din populatia adulta nu doarme suficient.

Lipsa unui somn de calitate determina numeroase probleme de sanatate: obezitatea, hipertensiunea, diabetul, se ajunge la o vigilenta scazuta, lipsa de atentie, reducerea concentrarii, scaderea productivitatii la locul de munca si in mediu academic, dar si producerea de accidente de masina. De exemplu, cei care sufera de insomnie sunt de 7 ori mai predispusi la accidente cauzatoare de deces sau leziuni severe fata de cei cu somn odihnitor.

“Din moment ce copiii mici dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece 1/3 din viata dormind, calitatea somnului este cea care dicteaza si mentine o viata sanatoasa"
, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedinte Societatea Romana de Pneumologie.

  • Afectiuni care tulbura somnul

Apneea obstructiva in somn (SAS) este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii de cel putin 10 secunde, repetate si frecvente in timpul somnului. Se manifesta prin somnolenta excesiva in timpul zilei, tulburari de memorie si concentrare, depresie, oboseala cronica, reducerea vigilentei.

Apneea obstructiva este asociata cu simptome: pe timpul noptii: sforait persistent zgomotos, pauze în respiratie, senzatie de sufocare si gafaiala, somn neodihnitor, vizite frecvente la baie si simptome pe timpul zilei: dureri de cap matinale, somnolenta diurna, capacitatea redusa de concentrare, iritabilitate, adormire în timpul unor activitati de rutina.

In prezent, in Romania, SAS este recunoscuta doar partial ca afectiune respiratorie, iar diagnosticul si tratamentul nu sunt compensate de asigurarile de sanatate.

Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.