Waseem Baloch, in varsta de 25 de ani, fratele starletei pakistaneze Qandeel Baloch, asasinata vineri, a fost arestat in provincia Dera Ghazi Khan din centrul Pakistanului, in noaptea de sambata de duminica, si a fost acuzat de uciderea surorii sale, informeaza bbc.com.

Cotidianul pakistanez Dawn afirma ca Waseem Baloch si-a recunoscut crima, marturisind ca a drogat-o si a strangulat-o pe sora lui, in casa parintilor lor, deoarece aceasta ”a dezonorat numele familiei Baloch”.

Qandeel Baloch, o tanara starleta pakistaneza in mare voga pe retelele de socializare, avea 26 de ani si era adeseori comparata cu vedeta americana Kim Kardashian. Fotografiile, comentariile si inregistrarile video pe care le publica pe Facebook au generat numeroase controverse in Pakistan, deoarece erau considerate ”prea indraznete”, potrivit NEWS.ro.

Ea publica cu regularitate pe aceste retele de socializare fotografii si inregistrari video in care aparea atent coafata si machiata, in ipostaze provocatoare, adeseori considerate scandaloase de cei mai conservatori dintre compatriotii ei.

Qandeel Baloch a tinut prima pagina a presei din Pakistan de Sfantul Valentin, afisandu-se intr-o rochie purpurie decoltata, sfidand astfel in mod public un apel al presedintelui pakistanez care i-a indemnat pe tinerii din tara lui sa boicoteze aceasta sarbatoare ”occidentala”.

”Oamenii au innebunit pur si simplu dupa aceea, in special fetele. Primesc numeroase apeluri telefonice, in care ele imi spun ca sunt o sursa de inspiratie si ca vor sa fie ca mine”, declara, atunci, tanara starleta pakistaneza.

Recent, Qandeel Baloch a pozat alaturi de un important lider religios, ridiculizandu-l in public, deoarece s-a alintat in permanenta in prezenta lui si punandu-si pe cap toca din astrahan a acestuia. Muftiul in cauza a fost ulterior suspendat de un comitet religios.

Potrivit cotidianului Dawn, care citeaza un politist local, acel selfie cu muftiul Qavi a fost unul dintre motivele pentru care Waseem Baloch le-a invocat atunci cand si-a marturisit crima.

Citeste si:
George Buhnici a dat-o din nou în bară. Mesajul controversat pe...
George Buhnici a dat-o din...

”Nu si-a dat seama ca urma sa o omor. I-am dat o pastila si apoi am strangulat-o”, a spus Waseem Baloch.

Politia locala a precizat ca asasinul a fugit in provincia Dera Ghazi Khan dupa ce si-a ucis sora, sambata dimineata, intr-un sat din apropiere de orasul Multan din regiunea Karimabad. Potrivit politistilor, criminalul a fugit insotit de doi prieteni, care sunt dati in urmarire generala.

Qandeel Baloch a fost inmormanata duminica dimineata in satul ei natal, aflat in provincia Punjab. Imagini de la fata locului arata ca la ceremonia funerara au asistat cateva zeci de persoane.

Muftiul Qavi, care a spus ca a iertat-o pe Qandeel Baloch pentru faptele sale, s-a oferit sa conduca slujba funerara, potrivit presei locale.

Qandeel Baloch, al carei nume era Fauzia Azeem, avea numerosi admiratori (”followers”) pe retelele de socializare - peste 43.000 pe Twitter si peste 700.000 pe Facebook.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu luptă pentru custodie. Scandalul dintre ea și...
Claudia Pătrășcanu luptă...

Ea era constienta de criticile care ii erau aduse, dar a continuat sa publice mesaje sfidatoare pe Twitter. Intr-unul dintre ele, publicat joi, starleta afirma: ”Nu voi renunta. Imi voi atinge scopul si absolut nimic nu ma va opri”.

Qandeel Baloch a devenit celebra in 2014 dupa ce a publicat o inregistrare video care o arata intrebandu-si admiratorii de pe Twitter, pe un ton alintat: ”Cum arat?”. Acea inregistrare a devenit in scurt timp virala.

Intr-un interviu recent, starleta a criticat societatea patriarhala din Pakistan si a spus ca se considera ”un exponent de prim rang al miscarii Girl Power”.

Desi unii dintre internauti nu ezitau sa o critice si chiar sa o insulte pe internet, prin mesaje abuzive si misogine, ea era si foarte admirata de alti tineri pakistanezi - care o considerau o ”legenda culturala” - pentru libertatea si curajul afisat in mesajele sale, neobisnuite pentru o femeie care s-a nascut si a crescut intr-o societate patriarhala.

Citeste si:
Ministrul de externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom...
Ministrul de externe al...

Qandeel Baloch s-a mutat din Karachi in provincia Punjab din cauza amenintarilor pe care le primise, a precizat politia locala.

A cerut autoritatilor sa ii garanteze siguranta fizica, insa solicitarile ei, adresate in urma cu trei saptamani Ministerului de Interne si altor oficialitati de prim rang, au fost ignorate de autoritati, potrivit cotidianului Dawn,

Anuntul mortii tinerei pakistaneze a generat reactii puternice in Pakistan, o tara in care sute de femei sunt ucise in fiecare an de catre rudele lor sub pretextul ca au incalcat ”onoarea” familiei.

”#QandeelBaloch, ucisa printr-o crima comisa din onoare. Cate femei trebuie sa mai moara inainte ca Pakistanul sa adopte o lege impotriva crimelor comise din onoare?”, a scris, indignata, pe internet, Sharmeen Obaid-Chinoy, o cineasta pakistaneza care a castigat de doua ori premiul Oscar la categoria ”cel mai bun scurtmetraj documentar”.

Citeste si:
Mihai Trăistariu a ajuns la capătul puterilor . Vrea să își...
Mihai Trăistariu a ajuns la...

”Este inspaimantator, este o epidemie. Nicio femeie nu va fi in siguranta in aceasta tara, atat timp cat noi nu vom incepe sa ii trimitem la inchisoare pe barbatii care ucid femei”, a adaugat ea pentru AFP.

Jill McGivering, editor BBC World pentru Asia de Sud, explica motivul pentru care anumite persoane din Pakistan spun ca moartea starletei reprezinta ”o veste buna”.

Qandeel Baloch a folosit retelele de socializare pentru a deveni celebra, iar reactiile internautilor exprima sentimentele pe care starleta le-a inspirat in societatea pakistaneza - de la admiratie pana la dezgust.

Unii dintre ei au spus ca moartea starletei reprezinta ”o veste buna” si chiar l-au laudat pe asasinul prezumtiv. Altii spun ca e gresit sa ucizi, chiar daca victima avea ”defecte”. Altii au sprijinit neconditionat demersurile starletei.

Qandeel Baloch a fost supranumita ”Kim Kardashian a Pakistanului”. Comparatiile sunt justificate: selfie-uri provocatoare, cautarea cu orice pret a celebritatii, drumul controversat spre notorietate.

Dar, in Pakistan, femeile, in special cele sarace, continua sa nu beneficieze de drepturi de baza, incepand cu dreptul de a merge la scoala, de a-si alege singure un sot, iar violentele impotriva lor sunt frecvente. Pakistanul este o tara care are probleme cu interpretarea moderna a conceptului de sexualitate si in special cu cel al femeilor ”lipsite de sfiala”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.