Artistul britanic Banksy a realizat un portret in graffiti al lui Steve Jobs, cofondatorul companiei Apple, pe un zid din tabara de refugiati din Calais, un oras in nordul Frantei, pentru a sublinia dramele prin care trec imigrantii din lumea intreaga, informeaza bbc.com.

Noul portret in graffiti, intitulat "Jungle", a fost realizat de artistul britanic cu scopul de a ilustra atitudinile negative ale unei parti a societatii occidentale fata de miile de refugiati care traiesc in conditii dificile in tabara din Calais.

Desenul il prezinta pe Steve Jobs, cofondatorul companiei Apple, cu un sac negru pe umarul stang si tinand in mana dreapta modelul original al primului computer construit de Apple. Portretul reprezinta, de asemenea, o referire la faptul ca Steve Jobs a fost, inainte de a fi adoptat, fiul biologic al unui imigrant sirian care s-a mutat in Statele Unite dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Intr-una dintre rarele declaratii care insotesc operele sale, Banksy a scris urmatorul mesaj pe site-ul sau: "Adeseori suntem facuti sa credem ca imigratia reprezinta o secatuire a resurselor tarii noastre, insa Steve Jobs a fost fiul unui imigrant sirian. Apple este cea mai profitabila companie din lume si plateste in fiecare an taxe de 7 miliarde de dolari - iar compania exista doar pentru ca acea tara (SUA, n.r.) a primit pe teritoriul ei un tanar care s-a nascut in Homs".

Desenul este unul dintr-o serie intreaga de opere pe care Banksy le-a creat pentru a sublinia efectele generate de criza refugiatilor. In timpul unei calatorii in Calais, artistul britanic a realizat mai multe desene in graffiti pe zidurile cladirilor din orasul francez. Toate aceste desene au fost ilustrate apoi in fotografii publicate pe site-ul artistului. Unul dintre desene, pictat pe un zid aflat in mijlocul miilor de corturi din tabara de refugiati din Calais, include mesajul "Nobody deserves to live this way!" ("Nimeni nu merita sa traiasca in acest fel!").

Un alt desen este inspirat din celebrul tablou "Raft of the Medusa" al pictorului Theodore Gericault, dar prezinta o barca supraaglomerata cu imigranti, care fac, cu disperare, semne cu mana, in directia unui iaht de lux din apropiere.
In tabara de refugiati din Calais traiesc in prezent peste 7.000 de refugiati, cei mai multi provenind din Siria, Afganistan si Eritreea, scrie MEDIAFAX.

In vara acestui an, celebra sa expozitie "Dismaland", considerata o parodie subversiva a parcurilor tematice din franciza Disneyland, amenajata in localitatea britanica Weston-Super-Mare, a inclus mai multe instalatii artistice, iar una dintre ele reprezenta o barca plina cu cadavre ale unor refugiati. In seara de inchidere a expozitiei, Banksy a invitat trupa Pussy Riot sa sustina un concert special, in timpul caruia grupul rus a lansat un single care critica esecul politicienilor europeni in rezolvarea crizei refugiatilor.

Dupa inchiderea expozitiei, in luna septembrie, Banksy a decis sa expedieze in Calais grinzile, armaturile si alte materiale ce au fost utilizate la amenajarea "Dismaland", pentru a construi adaposturi solide si rezistente in tabara de refugiati din Calais, amenajata pe locul unei gropi de gunoi de la marginea orasului.

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Expozitia "Dismaland" a fost considerata o parodie subversiva a parcurilor tematice din franciza Disneyland, desi Banksy a negat aceasta interpretare. Inca de la intrare, numele parcului - contragere intre "dismal" ("lugubru", in limba engleza) si "Disneyland" - anunta specificul expozitiei. Acelasi principiu se aplica si logoului parcului - "Bemusement park" ("Parc care genereaza confuzie") -, dar si sloganului expozitiei ("Noua si cea mai dezamagitoare atractie britanica").

"Dismaland" a fost o expozitie de succes, fiind vizitata de peste 150.000 de persoane in cele cinci saptamani cat a fost deschisa in orasul britanic Weston-super-Mare.

Banksy a devenit un pictor extrem de apreciat in universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse cladiri importante, insotite adeseori de comentarii cu tenta sociala. Banksy a aparut in documentarul "Exit Through the Gift Shop", pe care l-a si regizat si in care isi prezinta opera, fara a-si dezvalui insa nicio secunda chipul. Filmul sau a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar in anul 2011.

Citeste si:
Află prin ce au trecut celebritățile la începutul carierei
Află prin ce au trecut...

Banksy, care isi ascunde identitatea, preferand sa ramana in anonimat, este originar din Bristol, un oras din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combina adeseori in operele sale umorul si arta subversiunii: el si-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, dupa uraganul Katrina, dar si pe zidul din Cisiordania care ii separa pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentului street art, este renumit pentru faptul ca isi tachineaza publicul, dar si autoritatile, iar lucrarile sale sunt extrem de originale, facandu-i pe privitori sa vada lucrurile intr-o cu totul alta lumina.

In 2009, el si-a instalat 100 de opere in muzeul de arta din Bristol chiar in fata oficialilor prezenti la un vernisaj. In trecut, Banksy a reusit sa introduca pe ascuns in incinta Disneyland o statuie in marime naturala ce reprezenta un detinut de la Guantanamo. In toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate intr-o expozitie inedita pe zidurile cladirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje si agenti de paza.

Citeste si:
Puiu Călinescu, om vesel cu tristeți nebănuite. Prin ce drame a...
Puiu Călinescu, om vesel cu...

In luna ianuarie 2015, o colectie ce include 32 de desene create de Banksy a fost vanduta cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitatie organizata in Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.