Actorul Patrick Stewart, devenit celebru gratie rolului capitanului Jean-Luc Picard din serialul "Star Trek", ironizeaza "provocarea galetii cu gheata", folosind doua cuburi de gheata pentru a-si prepara un pahar cu whisky, dupa ce face o donatie, informeaza independent.co.uk.

Potrivit publicatiei britanice The Independent, actorul Patrick Stewart si-a asumat in cel mai demn mod de pana acum aceasta provocare, lansata la nivel international pentru a strange bani spre ajutorarea persoanelor bolnave de scleroza laterala amiotrofica. Intr-un mod ironic, actorul britanic le arata celebritatilor - care s-au intrecut in a-si turna galeti cu apa si gheata pe cap si in a posta inregistrarile momentelor respective pe internet - cum ar trebui de fapt abordata aceasta provocare.

Astfel, intr-o inregistrare video postata vineri pe contul sau de pe platforma Twitter, actorul in varsta de 74 de ani apare intr-o camera de hotel, asezat la o masa. In primele momente ale inregistrarii, actorul scrie un cec, a carui valoare nu este facuta publica, dupa care trage aproape de el o frapiera din care ia doua cuburi de gheata pe care le foloseste pentru a-si prepara cu pahar cu whisky. Fara a spune vreo vorba, actorul inchina paharul in cinstea privitorilor, dupa care isi savureaza bautura si zambeste, scrie MEDIAFAX.

Pana in prezent, inregistrarea video cu Patrick Stewart a atras peste 5 milioane de vizualizari pe platforma YouTube.

Potrivit theverge.com, in momentul in care a inceput aceasta campanie pentru ajutorarea persoanelor bolnave de scleroza laterala amiotrofica, regula era simpla: donarea unei sume de bani sau turnarea unei galeti cu gheata pe cap. Astfel, turnarea unei galeti cu gheata pe cap a fost un act gandit de catre initiatorii campaniei ca un stimulent pentru ca oamenii sa fie caritabili si nu pentru a fi in acelasi timp si caritabili si raciti.

Campania "ALS Ice Bucket Challenge" are scopul de a sustine asociatia ALS, care lupta contra maladiei Charcot, cunoscuta si ca maladia Lou Gehrig sau scleroza laterala amiotrofica, o boala neurodegenerativa.

Zeci de mii de persoane, celebritati si oameni obisnuiti, au inceput, din luna iulie, sa-si arunce cate o galeata cu gheata pe cap, sa filmeze momentul si sa il publice pe retelele de socializare, provocandu-i si pe altii sa faca acelasi lucru contra unei donatii de 100 de dolari. Mai multe vedete din divertismentul american au acceptat aceasta provocare, printre acestea numarandu-se Steven Spielberg, Justin Bieber, Lady Gaga, Britney Spears, Justin Timberlake, Taylor Swift, James Franco, Ben Affleck, Lena Dunham si Oprah Winfrey. Totodata, politicieni, echipe intregi de sportivi si personalitati din lumea afacerilor au intrat in acest joc, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, si Bill Gates, fondatorul Microsoft, numarandu-se printre "jucatori".

Citeste si:
Theo Rose, criticată pentru că le-a cântat manele bolnavilor de...
Theo Rose, criticată pentru...

De asemenea, vaduva senatorului Robert Kennedy, Ethel Kennedy, in varsta de 86 de ani, a acceptat sa participe la acest joc si l-a provocat si pe presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, sa se implice. Potrivit Casei Albe, acesta a refuzat provocarea, insa a promis o donatie. La randul sau, fostul fotbalist britanic David Beckham si multi colegi de-ai sai, printre care portughezul Cristiano Ronaldo, bazilianul Neymar da Silva Santos Júnior si argentinianul Lionel Messi, au acceptat provocarea, care, de altfel, este amuzanta, are un scop caritabil si a devenit extrem de populara intr-un timp foarte scurt.

In schimb, Pamela Anderson a refuzat sa se alature vedetelor care au acceptat "provocarea galetii cu gheata" pentru a strange bani spre ajutorarea persoanelor bolnave de scleroza laterala amiotrofica, actrita criticandu-i pe initiatorii campaniei, intrucat fac teste pe animale pentru gasirea unui tratament pentru aceasta maladie.

Citeste si:
America Express, o provocare pentru Irina Fodor. Care este relația...
America Express, o provocare...

Potrivit Facebook, de pe 1 iunie pana pe 17 august, peste 28 de milioane de persoane au vorbit despre provocarea "care a atins aproape toate tarile din lume" si 2,4 milioane de videoclipuri au fost publicate. De asemenea, peste 4,2 milioane de mesaje au fost publicate pe Twitter, de pe 29 iulie pana pe 18 august. Pana pe 21 august, se stransesera 41,8 milioane de dolari, fata de 1,9 milioane cat au fost stransi anul trecut in perioada 29 iulie - 19 august.

Aproximativ 5.600 de noi cazuri ale acestei maladii sunt inregistrate in fiecare an in Statele Unite ale Americii, unde 30.000 de persoane sufera de aceasta boala.

Scleroza laterala amiotrofica - boala Lou Gehrig - se caracterizeaza printr-o pierdere progresiva a anumitor celule nervoase ale creierului si maduvei spinarii, denumite neuroni motori, ce comanda muschii voluntari, care fac posibila miscarea. Boala este progresiva, invalidanta, fatala - mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, insa se stie ca circa 5-10% dintre bolnavi prezinta o forma mostenita a acesteia.

Citeste si:
A murit Rene Auberjonois, un cunoscut actor din "Star Trek"
A murit Rene Auberjonois, un...

Printre personalitatile care sufera de aceasta boala se numara si astrofizicianul britanic Stephen Hawking.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.