Presedintele rus Dmitri Medvedev si-a exprimat indoieli in legatura cu viitorul monedei unice europene si a avertizat ca mareea neagra din Golful Mexic ar putea pune in pericol supravietuirea British Petroleum.

Intrebat intr-un interviu acordat Wall Street Journal daca actuala criza a deficitelor din Europa poate ameninta euro, Medvedev a raspuns: "Nu exagerez aceasta amenintare, dar nu poate fi subestimata".

"Criza financiara este departe de a se fi incheiat"

Presedintele rus nu a exclus o eventuala asistenta financiara pentru tarile europene care intampina probleme, dar a afirmat ca, din punctul sau de vedere, Uniunea Europeana ar trebui sa poarte povara oricaror injectari financiare majore. "Prosperitatea Rusiei depinde, in mare masura, de cat de bine merg lucrurile pe continentul european", a explicat el. "Nu suntem membru UE, dar suntem o tara europeana", a adaugat el, citat de NewsIn.

Obama: Pata de petrol va "modela felul in care gandim despre mediu"

Inainte de prima sa vizita oficiala in Statele Unite, care va avea loc saptamana viitoare, Medvedev a avertizat si ca pata de petrol din Golful Mexic ar putea duce la "anihilarea" sau la divizarea British Petroleum, in conditiile in care compania inregistreaza pierderi de miliarde de dolari in urma acestui dezastru. Desi nu a precizat daca Rusia va evalua parterneriatul lucrativ al BP in tara, care reprezinta aproape un sfert din productia sa de petrol, el a estimat ca scurgerea va duce la o reanalizare prompta a explorarii petroliere in lume.

Rusia "ii intoarce spatele" Iranului

In ceea ce priveste Iranul, Medvedev si-a exprimat ingrijorarea ca noi sanctiuni impuse de UE si de Statele Unite ar putea afecta populatia din Iran, nu guvernul.

Presedintele rus a avertizat ca, daca Iranul dezvolta arma nucleara, alte tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord vor incerca sa ii urmeze exemplul. Totusi, el a criticat sanctiunile suplimentare impuse de Statele Unite si de Uniunea Europeana Iranului, dupa ce Rusia sustinuse un pachet negociat indelung la ONU. "In urma cu cativa ani, acest lucru ar fi fost imposibil", a spus Medvedev.

Criza din Kirgizstan "se impune" la nivel global

De asemenea, el s-a declarat ingrijorat de situatia din Kirgizstan, o republica importanta dn Asia Centrala unde au izbucnit conflicte interetnice saptamana trecuta, s-ar putea deteriora si mai mult, avertizand ca in tara s-ar putea instaura un regim similar celui taliban.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Medvedev a declarat ca Rusia urmareste atent efectele violentelor din sudul Kirgizstanului, unde si-au pierdut viata cel putin 191 de persoane, iar 100.000 de oameni au fugit in Uzbekistan.

In trecut, Rusia a obiectat fata de baza militara americana din Kirgizstan, infiintata in 2001 pentru a permite aprovizionarea trupelor din Afganistan. "Viitorul acestei baze este in mainile guvernului kirghiz", a admis Medvedev in interviu. "Aceasta baza, iar acesta este punctul meu de vedere si o spun deschis, nu ar trebui sa existe pentru totdeauna", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.