Ministerul bulgar de Finante si Institutul National de Statistica nu sunt nici surprinse, nici ingrijorate de anuntul ca Eurostat va trimite o misiune in tara pentru a verifica metodele de determinare a deficitului bugetar. Decizia CE vine pe fondul problemelor cauzate de calculul defectuos al deficitului bugetar elen.

Ministerul de Finante a anuntat ca se astepta la aceasta misiune inca din luna mai, relateaza NewsIn, citand Sofia News Agency.

Si Institutul National de Statistica a dat publicitatii un comunicat potrivit caruia misiunea Eurostat nu este o surpriza. Misiuni regulate ale Eurostat au loc in baza reglementarilor UE privind procedura de deficit excesiv care vizeaza Bulgaria, a subliniat institutul. O misiune de acest tip ar fi trebuit sa vina in Bulgaria in luna martie, dar a fost amanata din cauza programului aglomerat al biroului european.

In plus, institutul a dat asigurari ca pregateste si trimite informatii statistice in legatura cu datoria si deficitul Bulgariei in concordanta cu regulile dezvoltate de Eurostat.

Comisia Europeana a anuntat marti ca are unele "ingrijorari" in legatura cu datele statistice prezentate de Bulgaria in ceea ce priveste economia sa si ca intentioneaza sa trimita in curand o misiune de investigare in aceasta tara. [Barroso 'trage de urechi' Bulgaria]

Aceasta decizie are la baza problemele din statisticile prezentate de autoritatile bulgare si ar putea fi prima dintr-o serie lansata in baza noilor prerogative ale biroului european de statistica Eurostat, aprobate in principiu marti de ministrii europeni de finante. Totodata, decizia vine si pe baza experientei neplacute cu deficitul bugetar elen. Criza din Grecia ar fi putut fi evitata mai usor daca autoritatile elene nu ar fi considerat o serie de datorii pe temen scurt ca fiind datorii pe termen mediu si lung si daca ar fi calculat deficitul bugetului de stat dupa modalitatile agreate la nivel european.

Misiunea intervine dupa ce in aprilie Eurostat a obiectat la estimarea de deficit declarata de Guvernul bulgar, pe care a reevaluat-o de la 3.7% din PIB la 3.9%. Acest eveniment a generat o disputa privind metodele de calculare a deficitului folosite de Sofia.

Citeste si:
Tinerii din Japonia sunt încurajați de Guvern să bea mai mult. Care...
Tinerii din Japonia sunt...

Purtatorul de cuvant al CE Amadeu Altafaj a confirmat ulterior ca Eurostat va trimite o misiune in Bulgaria, care le va permite autoritatilor sa clarifice cifrele si metodele de analiza folosite.

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana a lansat o procedura de deficit excesiv vizand Bulgaria.

Cititi si: Bulgaria: Numarul spitalelor, redus cu aproape 70%

Bulgaria reduce cu 20% cheltuielile administratiei, cu ochii pe Grecia si Romania

A scapat Bulgaria de criza economica?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.