Fondul Monetar International (FMI) are nevoie de bani si ar trebui sa creasca numarul DST-urilor, dupa ce mare parte din fondurile sale au fost indreptate catre pachetul de ajutor al Greciei, a declarat vineri Youssef Boutros-Ghali, seful Comitetului Monetar si Financiar International (CMFI) din cadrul Fondului.

Youssef-Boutros-Ghali (foto), ministrul egiptean al finantelor si totodata, primul reprezentant al unui stat cu economie emergenta care ocupa aceasta functie, a spus ca problemele Greciei nu s-au sfarsit si ca inca exista dubii cu privire la capacitatea executivului elen de a implementa reformele cerute de Fond. [Grecia, paralizata din nou de greva generala]

Inca nu s-a stins focul”, a declarat oficialul FMI facand aluzie la protestele recente de la Atena. “Masurile care le-au fost cerute sunt destul de dure si exista in cateva zone, dubii ca vor fi capabili sa continue sa le implementeze”, a adaugat Youssef Boutros-Ghali, potrivit forexpros.com. [FMI, "salvatorul" Greciei?]

Totodata, Boutros-Ghali a adaugat ca FMI ar trebui mai degraba sa creasca participatiile membrilor sai printr-o emisiune de DST (n.r drepturi speciale de tragere, unitatea monetara a Fondului), decat sa recurga la alte imprumuturi.

“Daca vom continua sa contribuim la pachetele de ajutor pentru statele Europene, atunci Fondul nu are suficiente resurse. […] Avem nevoie de un numar mai mare de DST-uri. Dar trebuie sa schimbam si structura resurselor de la <<multe imprumuturi si cateva DST-uri>> la <<preponderent DST-uri>>”, a explicat acesta, adaugand ca deja exista discutii in aceasta privinta.

Doua emisiuni de DST, primele din ultimii 30 de ani, au avut loc in 2009 si au majorat capitalul Fondului Monetar International pana la 204 milioane de DST-uri, echivalentul a 313 milioane de dolari. Atunci, China a sugerat ca tarile emergenete ar trebui sa cumpere mai multe DST-uri, in schimbul maririi puterii de vot in cadrul proceselor decizionale ale FMI. [FMI a ramas cu "buzunarele goale"]

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ale statelor G20 urmeaza sa se intalneasca in Coreea de Sud la Busan epntru a stabili agenda urmatoarelor Summituri din acest an, ce vor avea loc la Toronto, intre 26 si 27 iunie, si la Seul, in noiembrie. Oficialul FMI a declarat ca lucreaza la cresterea puterii de vot in cadrul Fondului a tarilor emergente, insa ca este putin probabil ca aceasta decizie sa fie luata la Summitul de la Seul, desi acesta este termenul informal stabilit de liderii lumii.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

“Nu este usoara si lipsita de compromisuri (n.r. Decizia de marire a puterii ide vot n cadrul FMI a statelor emergente). Avand in vedere problemele actuale sansele sunt mai mici de 50%”, a declarat Youssef Boutros-Ghali. DST-urile sunt calculate pe baza unui cos de monede format din dolar, euro, yen si lire sterline, si diversificarea acestor monede este un proces care necesita timp, a adaugat acesta.

Nu pun sub semnul intrebarii nevoia de a mari cosul de monede. Ce trebuie sa avem in vedere este o moneda (care va fi adaugata in cos) care sa fie disponibila in majoritatea tarilor din lume... si care sa fie tranzactionalta prin mecanisme transparente”, a explicat oficialul FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.