Fondul Monetar International (FMI) nu mai dispune de bani lichizi, motiv pentru care a anuntat ca va continua sa vanda aur din rezervele pe care le detine.

Odata cu criza mondiala, numeroase state s-au vazut nevoite sa apeleze la imprumuturi, iar multe dintre ele au apelat la FMI. Insa dupa ce FMI a imprumutat Ungaria, Romania si multe alte state din lume, banii sai lichizi s-au terminat. Din acest motiv, Fondul a anuntat anul trecut ca va va pune in vanzare o optime din totalul rezervelor sale de aur. Procesul va fi continuat anul acesta, FMI urmand sa mai "renunte" la inca 191,3 tone de aur, potrivit Cotidianul.ro.

"Nu va fi o surpriza daca banca centrala a Indiei sau alte asemenea institutii din Asia opteaza pentru aurul FMI. Dupa criza financiara globala, toata lumea stie ca nu este de dorit detinerea pe termen lung de rezerve mari in valuta, indiferent de provenienta. Toti incearca sa diversifice", a declarat analistul Bank of Baroda Rupa Rege Nitsure.

Avand in vedere ca pretul aurului a crescut cu peste 20% in ultimii doi ani, pentru ca multe tari din lume l-au preferat valutelor (n.r. de exemplu dolarul, lira sterlina, euro, etc.), FMI va continua vanzarea anuntata treptat, pentru a evita producerea de turbulente pe piata pretiosului metal.

Pana in prezent, aurul nu a fost disponibil spre cumparare decat pentru bancile centrale. India, cel mai mare consumator de aur al lumii, Insulele Mauritius si Sri Lanka fiind cele care au achiziaitonat in total, 212 tone din aurul vandut de FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.