Statele Unite desfasoara discutii cu Rusia in legatura cu situatia din Kirgizstan, tara afectata grav de violente, si sunt dispuse sa ofere ajutor republicii din Asia Centrala, a anuntat Departamentul de Stat american.

"Ne-am consultat direct cu presedintele interimar (n.r. Rosa Otunbaieva). Ambasada noastra este in contact continuu cu Guvernul kirghiz", a dat asigurari purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Crowley, citat de RIA Novosti.

El a precizat si ca Washingtonul s-a "consultat indeaproape cu tarile internationale, inclusiv cu Rusia, care au un interes in aceasta zona a lumii". "Pana acum, am oferit aproape un milion de dolari ca asistenta umanitara, sub forma de produse medicale de urgenta, bandaje, instrumente chirurgicale si haine. Sunte pregatiti sa ducem medicamente cu avionul, daca este nevoie", a subliniat el, potrivit NewsIn.

Statele Unite au o baza militara cheie pentru alimentarea trupelor din Afganistan la Manas, in apropiere de capitala Biskek.

Crowley a precizat ca secretarul de stat adjunct Robert Blake va merge vineri si sambata la Biskek, pentru consultari directe cu Guvernul kirghiz. Miercuri, Blake va merge in capitala uzbeca Taskent si apoi in valea Fergana, din Kirgizstan, pentru a studia situatia.

  • Rusia este tot mai ingrijorata de violentele din Kirgizstan
Desi a anuntat ca nu va trimite trupe de mentinere a pacii in Kirgizstan, Rusia este tot mai ingrijorata de violentele interetnice din sudul Kirgizstanului, soldate deja cu cel putin 179 de morti, a anuntat Ministerul de Externe de la Moscova. "Recentele evenimente din sudul Kirgizstanului, care au agravat brutal situatia deja grava, ne ingrijoreaza profund", potrivit ministerului.
Moscova continua sa acorde ajutor umanitar populatiei kirghize.

Ciocnirile dintre etnicii kirghizi si grupurile uzbece, care au provocat ranirea a circa 1.800 de persoane, au inceput la 10 iunie, in orasul Os, si s-au raspandit si in regiunea Jalal-Abad.

Peste 8.000 de etnici uzbeci ar fi fugit din Kirgizstan in Uzbekistan, in urma violentelor, catre au fost descrise de unii activisti pentru drepturile omului drept "genocid". Uzbeci reprezinta circa jumatate din populatia din zona afectata.

Citeste si:
Rusia semneaza cu Belarus si Kazahstan crearea unei Uniuni...
Rusia semneaza cu Belarus si...

Guvernul a decretat starea de urgenta in mai multe regiuni din sud, iar trupele au primit autorizatia de a trage fara somatie.


UE, ingrijorata de violentele din Kirgizstan


Criza din Kirgizstan "se impune" la nivel global


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.