In eseul "Poate fi moneda euro salvata?", laureatul Premiului Nobel pentru economie, Joseph Eugene Stiglitz a incercat sa gaseasca raspunsuri la provocarile financiare actuale ale Uniunii Europene.
Astfel, Stiglitz este de parere ca fixarea ratei de schimb valutar si delegarea politicii monetare care Banca Centrala Europeana a eliminat doua metode prin care guvernele nationale ar fi putut sa isi stimuleze economiile astfel incat sa evite recesiunea. Din acest motiv, Europa nu are cum sa ajute tari precum Spania sau Grecia, care in prezent se confrunta cu probleme grave, noteaza Adevarul.ro.

Desi Spania a avut surplus fiscal inainte de criza, imediat dupa aceasta, deficitul sau bugetar a urcat la peste 11% din PIB. Astfel, Spania este nevoita de reglementarile UE pentru sa reduca cheltuielile bugetare, chiar daca acest lucru cu siguranta va spori numarul somerilor din aceasta tara. Spania are o rata a somajului de 20%, iar 40% dintre persoanele care in prezent nu au un loc de munca provin din randurile tinerilor. Astfel, Spania se afla intre ciocan si nicovala, deoarece pe masura ce economia sa va incetini, si redresarea fiscala va fi minima. [Spania intra in randul tarilor "sifonate" de masurile de austeritate]

In ceea ce priveste situatia economiei elene, laureatul Nobel este de parere ca pentru multe persoane, greci si nu numai, pachetul de ajutor de 110 miliarde de euro a fost doar un gest reprezentativ, deoarece amplitudinea efectelor averse ale masurilor de austeritate inca nu este cunoscuta. Stiglitz reaminteste faptul ca pentru salvarea unor bani s-au cheltuit miliarde, in timp ce salvarea unei tari cu 11 milioane de locuitori (n.r. Grecia) a fost un subiect tabu. [Grecia, paralizata din nou de greva generala]

Totodata, potrivit Adevarul.ro, economistul este pesimist in ceea ce priveste revigorarea economiilor UE prin intermediul pietei muncii. Stiglitz considera ca modelul european al mobilitatii pietei muncii nu este realizabil in Europa, deoarece, desi barierele legale pentru munca in strainatate au fost eliminate si piata unica creeata, diferentele culturale si lingvistice inca mai exista.

In final, laureatul Premiului Nobel in Economie da doua solutii posibile pentru salvarea euro si implicit a Uniunii Europene. Prima dintre acestea ar fi iesirea Germaniei din zona euro si impartirea zone euro in doua sub-regiuni, deoarece, considera Stiglitz, euro a fost un experiment interesant, insa nu a avut suportul institutional necesar ca sa functioneze. Iar a doua solutie ar fi implementarea reformelor institutionale, lucru care ar fi trebuit realizat in trecut, cand a fost lansata moneda unica europeana.

Cititi si: Euro, "ingenunchiat" din nou de dolar

Grecia arunca vina pe SUA pentru starea de criza

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.