Grecii au protestat din nou joi fata de masurile de austeritate impuse de Guvern, printr-o greva generala ce a paralizat majoritatea sectorului public al tarii si a blocat transporturile, scrie presa internationala.
Marsuri de protest au avut loc la Atena, politia fiind pregatita pentru noi violente, scrie NewsIn.

In timpul grevei generale din 5 mai, trei persoane, printre care o femeie gravida, si-au pierdut viata intr-o banca incendiata de manifestanti. Incidentul a provocat consternare si condamnari ale actelor, dar nu este obligatoriu sa impiedice noi proteste violente.[Bilantul protestelor de la Atena]

Greva de joi a dus la inchiderea scolilor, administratiilor fiscale si locale, la blocarea feriboturilor, trenurilor si a majoritatii mijloacelor de transport in comun din capitala elena. Spitalele de stat si-au desfasurat activitatea numai cu personalul de urgenta.

Majoritatea zborurilor nu au fost afectate, deoarece controlorii de trafic aerian au ramas la posturi, dar unele aeroporturi regionale s-au inchis, compania Olympic Air anulandu-si 30 de curse interne.

Ministrii tarilor din Zona euro, impreuna cu FMI au cazut de acord la inceputul lunii mai sa sustina Grecia printr-un pachet de ajutorare de 110 miliarde de euro. Autoritatile elene au promis implementarea unor masuri de austeritate echivalente cu 14% din PIB in schimbul fondurilor de salvare, care vor salva totodata si moneda unica de la devalorizare.

Fondul Monetar International (FMI), care participa la acest plan de salvare alaturi de UE, a virat cei 5,5 miliarde de euro, care reprezinta partea sa din banii pentru Grecia, inca de saptamana trecuta. Acest imprumut va satisface nevoile financiare ale Greciei pe perioada lunilor mai si iunie, a declarat luni un oficial grec pentru jurnalistii de la Bloomberg.

Citeste si: [Basescu asigura: "Romania nu e in situatia Greciei"]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.