Moneda unica europeana se afla deja pe patul de moarte si exista sanse sa nu supravietuiasca cu actuala componenta a zonei euro, considera economisti de top londonezi, intervievati in urma unui studiu realizat de cotidianul britanic The Telegraph. Cu toate acestea, oficialii Bancii Central Europene (BCE) asigura europenii ca euro "este aici sa stea".

Astfel, 12 din cei 25 de economisti de top londonezi care au participat la studiul The Telegraph, au previzionat ca moneda unica europeana nu va supravietui, in timp ce 8 dintre acestia, sunt optimisti si au declarat ca se asteapta ca euro sa-si revina. Restul de 5 economisiti nu s-au putut decide in privinta evolutiei euro.

Rezultatele studiului sunt oarecum surprizatoare daca luam in considerare faptul la acelasi studiu efectuat anul trecut aproape niciun respondent nu a indraznit sa dea o prognoza atat de pesimista. Insa avand in vedere “travaliul” in care se afla in prezent economiile Greciei, Spaniei si Portugaliei, si faptul ca recent, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca euro se confrunta cu o “criza existentiala”, nu mai este de mirare schimbarea radicala a opiniilor economistilor britanici, oricum binecunoscuti ca fiind eurosceptici.

Cu toate acestea, 2 dintre cei 8 experti care au previzionat ca moneda unica europeana va supravitui, au adaugat ca acest lucru se va intampla numai cu pretul acceptarii UE, ca cel putin una dintre tarile sale membre va inregista o datorie publica mai mare de 60% din PIB (precum prevad Criteriile de la Maastricht). Aluzia este facuta pentru datoria publica a Greciei, care la finele lui 2009 era de 113,4% din PIB. “Grecia cu sigurata nu isi va putea plati datoria, si este o intrebare deschisa daca Guvernul elen va reusi sa puna in aplicare reformele asumate”, a declarat unul dintre economistii intervievati in cadrul studiului.

Totodata, trebuie amintit faptul ca rezultatul studiului realizat de The Telegraph, reitereaza solutiile anuntate in urma cu o luna de Joseph Stiglitz, laureat cu premiul Nobel pentru economie in 2008, in eseul “Poate euro sa mai fie salvat?”, mai precis faptul ca fie tarile slabe, precum cele “PIIGS”, vor iesi din zona euro, fie tari puternice, precum Germania, o vor face. Astfel, 4 dintre cei 8 economisiti care au incredere ca euro isi va reveni, au declarat ca desi toata lumea se asteapta ca Grecia sau o alta dintre tarile cu economii sensibilizate de criza vor fi obligate sa iasa din zona euro, cel mai probabil Germania va fi prima care va renunta la moneda unica europeana.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

“Implicatiile politice (n.r. ale dezintegrarii euro) au sansa sa fie duse la extrem: germanii nu vor sa plateasca pentru altii si pot foarte bine sa renunte (n.r. la euro)”, a explicat un alt economist londonez. “Probabil ca Germania va pleca. Probabil ca alte tari central si est europene vor adera la euro. Probabil va fi creeat un sistem de uniune multi-stat (n.r. multi-tier membership) pentru UE si un mecanism pentru aderarea si renuntarea la moneda unica europeana. Cred ca acest proiect va supravietui, insa nu in forma actuala”, a adaugat un alt expert.

In aceiasi ordine de idei, Mario Draghi, membru in Consiliul de Administrare al Bancii Centrale Europene si guvernatorul Bancii Italiei, a declarat in cadrul unei conferinte la Helsinki, ca “euro este aici sa stea” si ca independenta BCE nu a fost niciodata pusa la indoiala, relateaza Bloomberg.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

"Nu exista cale de intoarcere in ceea ce priveste euro. Oamenii trebuie sa inteleaga ca euro nu va fi inlocuit", a declarat Mario Draghi, citat de Euractiv.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.