Directoratul Național de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra unei noi metode de fraudă informatică. Unii utilizatori au primit deja SMS-uri scrise defectuos în limba română, care conțin link-uri malițioase, ce redirecționează utilizatorul către site-uri compromise. „Ai un nou mesaj vocal” sau „Cineva ți-a lăsat un mesaj” sunt câteva dintre textele trimite de hackeri de Paște. Iată ce trebuie să faceți dacă ați accesat link-ul din mesaj. 

Ce trebuie să faceți dacă ați accesat link-ul SMS-ului „Cineva ți-a lăsat un mesaj”, trimis de hackeri de Paște

În spatele unei urări de sărbători pe care o vedeți doar dacă accesați un link se găsesc hackeri care pot să vă lase chiar și fără banii din conturi.
În cazul telefoanelor cu iOS sau al calculatoarelor, în momentul în care introducem datele şi apăsăm butonul „trimitere", acestea ajung aproape instantaneu pe serverele hackerilor.

Cu datele noastre, răufăcătorii ne clonează identitatea online, putându-ne accesa conturile bancare și trimițând bani direct în conturile lor ori putând face cumpărături în numele nostru. De cele mai multe ori, ei ne folosesc banii pentru a cumpăra carduri cadou pe diferite site-uri de comerț internațional. Astfel, traseul valutei este dificil de urmărit.

Accesarea acestui link poate face rău și în jur. Specialiștii spun că atacul este atât de sofisticat încât, dacă dăm click pe link de pe un telefon vulnerabil, acesta poate fi infectat cu un virus, o aplicație invizibilă care va începe să fure din telefon date. Acesta ne va transforma dispozitivul într-un fel de zombie, care va transmite același mesaj și cunoscuților din agenda noastră.

„Este vorba de o campanie globală a unei ameninţări informatice care se numeşte FluBot. Ce vedem noi acum este o campanie predominant în România”, a declarat Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică, pentru Observator.

„Cel puţin câteva mii de persoane au deschis link-ul respectiv, au instalat aplicaţia respectivă”, a completat acesta.

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

Până în acest moment, nicio persoană nu a depus plângere la poliție, poate pentru că autorii sunt greu de prins, iar banii și mai greu de recuperat. Purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a transmis că autoritățile fac verificări.

„Poliţiştii specializaţi din cadrul Poliţiei Române au demarat verificări din oficiu pentru identificarea persoanelor care sunt bănuite de aceste fapte. Recomandăm tuturor persoanelor care au primit şi accesat astfel de site-uri să sesizeze de îndată acest lucru”, a spus Georgiana Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.

Sfaturile specialiștilor

Experții ne îndeamnă să ștergem mesajele de acest gen pe care le primim și să blocăm numerele care ni le-au trimis. Totodată, este bine să avem instalat un antivirus pe mobil, chiar și unul gratuit. Sub nicio formă nu trebuie să accesăm link-urile din mesaj.

Citeste si:
Site-ul Ministerului Educației a fost spart de hackeri
Site-ul Ministerului...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Aprilie 2022 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.