Pandemia a venit, a părut că a trecut dar a hotărât să mai rămână. Economiile mondiale au fost aproape oprite în jur de două luni, însă lucrurile nu pot sta pe loc la nesfârșit, iar revenirea la normal, cel puțin la cel economic, a fost și este căutată de toate statele afectate.

Noua realitate ne-a adus, însă, și posibilitatea de a progresa tehnologic mai repede decât în condiții normale. Chiar și în România am avut de-a face cu o rată a digitalizării crescută, însă există state în care s-a făcut chiar mai mult.

Huawei lucrează îndeaproape cu operatorii telecom din China pentru a dezvolta rețelele 5G ale acestora pe întreg teritoriul țării. China Teleom, unul dintre operatorii care beneficiază de echipamentele Huawei, a dezvăluit recent câteva dintre progresele pe care le-a făcut în ultimele luni, dar și unele dintre planurile de viitor la care deja a început lucrul.

Liu Guiqing, director executiv și vicepreședinte executiv al China Telecom, a vorbit despre provocările aduse de pandemie și despre ce a putut oferi operatorul, alături de Huawei, publicului chinez, pentru a repune economia pe roate cât mai repede cu putință. CT trage tare pentru a duce cât mai multe lucruri în cloud, cât mai rapid, iar schimbările se văd deja.

Retail jobs

China Telecom a folosit sistemul 5G + e-Cloud pentru a oferi un răspuns rapid și eficient problemelor ridicate de pandemie, astfel încât să poată sprijini guvernul în acțiunile întreprinse. Spitalul Huoshenshan a devenit cunoscut în întreaga lume, după ce imagini surprinse pe șantier au arătat cât de repede s-au făcut progresele. A fost nevoie de doar 10 zile pentru ca autoritățile să construiască această unitate medicală, iar tot procesul a fost supervizat cu ajutorul cloud-ului bazat pe 5G.

Totodată, pentru ca medicii să poată aibă parte de siguranță, dar și pentru că era imposibil ca aceștia să călătorească sute de kilometri pentru a oferi consultații, s-a apelat tot la puterea cloud-ului din era 5G, într-un sistem denumit de Liu Guiqing ”5G + cloud + AI.” Doctorii au putut oferi consultații unor pacienți aflați chiar și la 700 de kilometri distanță, în timp real, fără vreun risc adăugat.

Citeste si:
Huawei a lansat www.huaweistore.ro: vouchere de 6.000 de lei
Huawei a lansat...

Școlile s-au închis în China, cam la fel ca în România sau în restul lumii. Din păcate, sute de mii de elevi români se confruntă cu probleme de accesibilitate în ceea ce privește ”școala online”, iar o rezolvare reală nu pare să vină prea curând pentru o bună parte din aceștia. China a trecut rapid la acest concept de școală la distanță, iar China Telecom a oferit o aplicație bazată pe cloud, prin care a sprijinit 10 milioane de elevi și profesori.

De asemenea, folosindu-se de tehnologia big data, CT a oferit și un asistent virtual pentru autorități în vremuri de pandemie, astfel încât să fie sporite capacitățile de prevenție și control.

Guiqing apreciază că lumea a intrat în era economiei digitale, iar în următorii trei ani, PIB-ul global al acestui segment se va apropia de cel al economiei tradiționale. Pandemia a stimulat cererea pentru această economie digitală. China a suferit o scădere a PIB-ului cu 1,6% în prima jumătate a anului 2020, pe fondul pandemiei, însă segmentul ITC a avut un avans de 14,5% în același interval de timp.

Citeste si:
Nokia XR20: un mid-range rezistent la șocuri, cu obiective 5G și ZEISS
Nokia XR20: un mid-range...

Asta deoarece domeniul ITC a început să intre în din ce în ce mai multe domenii clasice de activitate, pe care le modernizează și cărora le stimulează creșterea. Vorbim aici despre porturi, aeroporturi, infrastructură feroviară, centrale electrice și chiar drumuri și autostrăzi. Cu ajutorul IoT, a tehnologiilor de inteligență artificială și big data, toate bazate pe 5G, China Telecom a pus baze serioase pentru orașe inteligente, medicină inteligentă, manufactură inteligentă, sisteme de transport și de logistică inteligente, dar și campusuri universitare inteligente.

Liu Guiqing consideră că operatorii telecom din întreaga lume trebuie să răspundă cererii publicului și diverselor industrii și să ofere servicii din ce în ce mai inteligente. Pentru asta, însă, e nevoie de inters și dedicare, dar și de o oarecare viziune pe ternem ceva mai lung.

Citeste si:
Operatorii din HoReCa vor suporta costurile pentru testele rapide...
Operatorii din HoReCa vor...

Unele state se așteaptă să iasă ”mai bine” pe partea economică din această pandemie, după ce are loc revenirea. Asta depinde în mare parte și de deciziile luate de fiecare stat în parte, de dorința reală a decidenților de a transforma digital statele de care se fac responsabili. Operatorii telecom par dornici să acționeze și să ofere servici noi clienților, însă e nevoie și de sprjin sau cel puțin de direcții din partea statului în această privință.


Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Iulie 2020 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.